Начало / Превенция / Обездвижването е два пъти по-вредно от затлъстяването

Обездвижването е два пъти по-вредно от затлъстяването

ян. 15, 2015

Заседналият начин на живот е причина за смъртта на два пъти повече хора, в сравнение със затлъстяването, показва 12 годишно проучване.

Според учени от университета в Кеймбридж около 676000 смъртни случая в Европа всяка година се дължат на обездвижването на хората, докато 337000 са свързани със затлъстяване.

Те отбелязват, че би имало значителна промяна в тези данни ако всеки човек отделя поне по 20 минути всеки ден да ходи пеша, без значение какво е телесното му тегло.

Обездвижването и затлъстяването често са свързани. Известно е обаче, че слабите хора имат по-висок риск от здравословни проблеми ако те са неактивни. От друга страна хората с наднормено тегло, които редовно спортуват са в по-добро здраве от тези, които не спортуват.

Британските учени са проследили повече от 334000 европейци в продължение на 12 години. Те са оценявали степента на тяхната физическа активност и размера на талията им, ръста и теглото им.

Резултатите са показали, че най-голям риск от преждевременна смърт е имало при хората, които са били класифицирани като неактиви, независимо от това дали са били с нормално или наднормено тегло.

Според авторите на проучването елиминирането на обездвижването сред хората в Европа ще намали смъртността с близо 7.5 %, а елиминирането на затлъстяването с 3.6 %.

Това проучване показва, че повишаването на физическата активност трябва да се превърне в приоритетна стратегия за здравето на населението.

Хората трябва да разберат колко е важно да отделят поне 20 минути от ежедневието си за спорт.

Редовните упражнения подобряван мозъчната дейност, стимулират имунната система, повишават здравината на костите и мускулите и понижават риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др.