Меню

Ако искате да имате здраво сърце е добре да спазвате следните прости правила:

 • Бъдете активни

Този съвет сте го чували много пъти, но може би сега ще решите да го изпълните. Физическата активност на открито, във фитнес залата, в дома или офиса е абсолютно задължителна ако искате да имате здраво сърце.

Редовното спортуване може да ви помогне да понижите кръвното си налягане, да повишите добрия холестерол, да намалите стреса, да нормализирате теглото си и да се чувствате добре.

Поставете си реалистични цели, например 20 минути всеки ден.

 • Хранете се разумно

Спазвайте препоръките на Американската кардиологична асоциация за диета, богата на плодове и зеленчуци, на пълнозърнести храни, умерена консумация на риба и ядки, ограничаване на захарта, солта и наситените мазнини.

 • Поддържайте нормално телесно тегло

Ако страдате от затлъстяване има голяма вероятност да развиете артериална хипертония, диабет и атеросклероза, които повишават риска от инфаркт и инсулт.

Физическата активност, рационалното хранене, избягването на стреса и пълноценния сън ще ви помогнат да постигнете целта си.

 • Спрете тютюнопушенето

Ако сте пушач е време да се откажете от този вреден навик. Съдържащите се в цигарения дим химични вещества са вредни за цялостното здраве. Никотинът и въглеродният оксид увреждат кръвоносните съдове, подпомагат образуването на атеросклеротични плаки и повишават риска от инфаркт и инсулт.

Добрата новина е, че само една година след като се откажете от тютюнопушенето, вероятността да развиете сърдечно-съдово заболяване намалява значително.

 • Контролирайте артериалното кръвно налягане

Артериалната хипертония е особено опасна, тъй като обикновено протича безсимптомно, но уврежда кръвоносните съдове. Тя е основен рисков фактор за инсулт и сърдечни заболявания.

Опитайте да се храните здравословно и да избягвате солта.

 • Регулирайте холестерола си

Най-добрият начин да предпазите кръвоносните си съдове от атеросклеротични плаки е като контролирате холестерола си. Атеросклерозата е рисков фактор за исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, инсулт.

 • Следете кръвната си захар

Наличието на захарен диабет повишава риска от артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания. При диабет стените на кръвоносните съдове се увреждат и лесно се формират атеросклеротични плаки. Ето защо е добре да следите кръвната си захар и ако е нужно да ограничите консумацията на захар.

 • Избягвайте стреса

Стресът и негативните емоции водят до отслабване на защитните сили на организма и повишават риска от сърдечни заболявания.
Използвайте различни начини за намаляване на стреса – спорт, медитация, йога.

 • Осигурете си добър сън

Непълноценният сън може да причини редица здравословни проблеми – високо кръвно налягане, наднормено тегло, психични проблеми и др. За да ги избегнете си набавяйте нужната почивка от 6-8 часа нощен сън.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за преждевременна смърт. Тяхната честота непрекъснато нараства като се засягат хора от всички възрасти, раса и пол. Те обаче могат да бъдат избегнати или забавени.

Воденето на здравословен начин на живот не винаги е лесно, но не е и непостижимо. Най-важното е да направите първата стъпка.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!