Консумирането на орехи може да понижи риска от развитие на рак на гърдата, показва американско проучване.
Учени от университета Маршал в Хънтингтън са провели експериментално проучване с мишки, които са били генетично променени да развият рак на гърдата до петия месец.
Резултатите от проучването показват, че при мишкште, които ежедневно са консумирали орехи случаите на рак на гърдата са по-малко, засягат се по-малко млечни жлези и туморите са по-малки.
Ръководителят на проучването д-р Хардман обяснява, че при мишките, консумирали орехи заболяването се появява най-малко три седмици по-късно, което при човека ще съответства на 9 години.
Необходимо е тези резултати да бъдат потвърдени и при хората.
Ореховите ядки съдържат съставките омега 3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли, за които е известно, че забавят развитието на туморите.
80 % от туморите на гърдата възникват при жени над 50 г., поради което скрининговите тестове са изключително важни.