Меню

Шведски учени са разработили система за преценка на вероятността човек да развие деменция в напреднала възраст. Те са събрали всички известни рискови фактори за развитие на деменция. Включели са фактори като високо кръвно налягане, затлъстяване, повишен холестерол. Наличието само на един от тези три фактора повишава риска от развитие на деменция два пъти, а наличието и на трите – шест пъти.
Системата за оценка на риска се основава на обширно проучване, което е проведено в продължение на повече от 15 години, като са преценени всички аспекти от начина на живот и други сходни фактори. В проучването са участвали над 1400 хора на средна възраст.

Изследователите се надяват системата да помогне на лекарите да идентифицират високорисковите пациенти, както и да насърчат хората да променят начина си на живот с цел да предотвратят развитието на деменция.
За съжаление няма ефективно лечение на деменцията и учените признават, че вероятно развитието на заболяването не може да бъде изцяло предотвратено. Фактори като наследственост и възраст, които имат съществена роля за развитието на заболяването не могат да бъдат променяни. Има доказателства обаче, че откриването и премахването на основните рискови фактори при хора на средна възраст довежда до намаляване на вероятността за развитие на деменция или до нейното забавяне.
Създадени са системи за оценка на риска от развитие на други заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!