Начало / Превенция / Полезни съвети как да се предпазим от менингит

Полезни съвети как да се предпазим от менингит

юни 12, 2013

Менингитът е състояние, при което настъпва възпаление на обвивките, които покриват главния и гръбначния мозък. Дължи се на вирусна или бактериална инфекция. Може много бързо да се влоши причинявайки много силно главоболие и намаляване на подвижността в областта на шията. Има някои лесни за изпълнение съвети, които може да спазвате, за да се предпазите от тази животозастрашаваща инфекция.

1. Мийте си редовно ръцете
Спазването на добра лична хигиена намалява риска от заразяване с различни бактерии и вируси. Научете децата си редовно да мият ръцете си преди и след хранене и след ползване на тоалетната. Не споделяйте прибори за хранене, кърпи, четки за зъби с други хора.

2. Поддържайте имунната си система
За да постигнете тази цел е нужно да спазвате правилен режим на хранене и сън и редовни упражнения. Старайте се да спортувате 3 до 4 пъти седмично. Добрата имунна система може да ви предпази от различни заболявания и да не позволи тяхното влошаване.

3. Пазете се ако сте сред хора, страдащи от менингит
Покривайте устата си с кърпа, когато сте в стая, в която има болни пациенти с менингит. Ако пък вие самите сте болни от менингит пазете дистанция, когато говорите с други хора и покривайте устата си когато кихате и кашляте. Човек е заразен в първите 24 часа и това също трябва да се има предвид при търсене на хора, които са били в контакт с болен.

4. Приготвяйте добре ястията, които консумирате
Различни бактерии могат да бъдат открити в ястията, които консумираме ако те не са изпечени правилно. С консумацията на такива храни вие увеличавате риска си от експозиция на различни бактерии, които могат да доведат до редица усложнения във вашия организъм. Приготвяйте храната си съвестно и печете ястията на висока температура. Друга важна стъпка е да миете добре продуктите, които консумирате – плодове, зеленчуци, защото те също могат да съдържат множество бактерии

5. Ваксинирайте се
За момента в България няма задължителна ваксинация срещу най-честите причинители на менингит, но на пазара има няколко ваксини за тази цел и могат да бъдат прилагани по желание на пациентите. Решението за ваксинация трябва да бъде обсъдено с лекар, който да прецени дали вие сте подходящ кандидат за тази ваксинация. Ваксинацията срещу причинителите на менингит е препоръчителна за деца, тъй като те са един от най-застрашените контингенти и при тях усложненията от това заболяване са най-сериозни.

Прочетете за:
Менингококов менингин
Бактериален менингит
Вирусен менингит