Начало / Превенция / Полезни съвети как да се предпазите от глаукома

Полезни съвети как да се предпазите от глаукома

мар. 8, 2013

Глаукомата включва в себе си няколко групи заболявания, при които има нарушения в зрителното поле на пациента. Тя може да засегне хора на всякаква възраст,но особено застрашени са хората над 60 годишна възраст. Някои фактори, които спомагат развитието на глаукомата са:

Високо вътреочно налягане. Ако вашето вътреочно налягане е повишено, но не проявявате някакви симптоми на глаукома все още не се нуждаете от лечение. Важно е обаче редовно да си правите профилактични прегледи, за да следите вашето състояние.

– Рискът за развитие на глаукома нараства значително след 40 годишна възраст.

– Чернокожите са малко по-склонни към развитие на глаукома от останалите раси.

– При жените рискът за глаукома е по-висок, отколкото при мъжете.

– При хора, които имат роднини в семейството с глаукома има по-голяма вероятност и те да заболеят.

– Хора, страдащи от диабет са по-застрашени от развитие на глаукома.

Голяма част от рисковите фактори за глаукома не могат да бъдат избегнати, но може да приложите някои полезни трикове, за да се предпазите от това състояние.

Намалете нивата на инсулин в кръвта.
С покачването нивата на инсулина вашето кръвно налягане се покачва, а оттам може да се покачи и вътреочното налягане. Поради тази причина ако не страдате от диабет и не се лекувате с инсулин е важно да не прекалявате със сладките и зърнените храни, които покачват инсулина. Избягвайте консумацията на хляб, паста, ориз, картофи.

Упражнявайте се редовно
Редовните упражнения ще спомогнат за вашето цялостно здравословно състояние  и проучванията са доказали, че умерените упражнения като ходене, бягане три пъти седмично спомагат за понижаване на вътреочното налягане и по такъв начин ви предпазват от развитие на глаукома.

Приемайте добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини
Тези мастни киселини предпазват очите ви и са особено полезни за доброто зрение. Омега-3 мастни киселини в по-големи количества се намират в рибните продукти.

Консумирайте боровинки и къпини
Тези плодове съдържат биофлавоноиди, които подпомагат образуването на нови капиляри в очите, които да спомагат правилният транспорт на хранителни вещества към очите и дренирането на вътреочната течност. Тъй като боровинките и къпините са богати на захар е важно да ги консумирате с мярка и да не прекалявате с количествата.

Редовно посещавайте очния си лекар за профилактични прегледи
Трябва да изследвате зрението си поне веднъж на 2 години. Глаукомата се развива бавно и неусетно и в някои случаи може да не разберете, че при вас това състояние се е развило, докато посетите личния си лекар. Затова редовните прегледи са особено важни. Хора, при които има рискови фактори за развитието на глаукома трябва да се изследват и по-често.

Ако при вас вече е налице глаукома е важно да приемате редовно предписаните ви лекарства, за да може да се предпазите от развитието на усложненията, до които може да доведе глаукомата.

Прочетете за:
Глаукома – видове