Меню

Дори незначително понижаване на телесното тегло при хора, страдащи от затлъстяване може да доведе до значително подобрение на здравето на сърцето.

Ако страдате от затлъстяване, то вероятността да имате и високо кръвно налягане, повишен холестерол или сърдечни заболявания е по-голяма.

Как отслабването може да повлияе върху здравето на сърцето?

Хората с наднормено тегло имат по-голям обем кръв. Това означава, че тяхното сърце трябва да изтласква по-голямо количество кръв, за да задоволи метаболитните нужди на тъканите. Поради тази причина мускулатурата на лявата сърдечна камера хипертрофира. Известно време сърцето функционира нормално, но по-късно уголеменият сърдечен мускул не се кръвоснабдява достатъчно и губи способността си да се съкращава нормално. В резултат на това се нарушава помпената функция на сърцето и настъпва сърдечна недостатъчност – сърцето не може да достави необходимото количество кръв на тъканите.

  • Липиди в кръвта

Ако сте с наднормено тегло имате по-голям риск от абнормни нива на липиди в кръвта. Това означава повишени триглицериди и повишен LDL(лош холестерол), а HDL (добър холестерол) е понижен. Загубата на 5 – 10 % от телесното тегло може да доведе до значително понижаване на триглицеридите и лошия холестерол, и до повишаване на добрия холестерол.

  • Исхемична болест на сърцето

Повишените липиди в кръвта са рисков фактор за исхемична болест на сърцето. При това заболяване се формират атеросклеротични плаки в стените на коронарните артерии – съдовете, които кръвоснабдяват сърцето. Плаките причиняват стеснение на коронарните съдове и се нарушава кръвоснабдяването на сърцето. Може да се стигне до запушване на артериите и до миокерден инфаркт.
Ако свалите излишните килограми липидите в кръвта ще се нормализират и риска от образуване на плаки ще намалее.

  • Високо кръвно налягане (артериална хипертония)

Артериалната хипертония е много опасна, тъй като често дълго време протича безсимптомно. Тя крие риск от инсулт и сърдечни заболявания. Известно е, че наднорменото тегло е причина за 25 – 30 % от случаите на високо кръвно налягане. Ето защо е особено важно да свалите излишните килограми.

  • Метаболитен синдром

Затлъстяването и особено натрупването на мазнини в областта на корема е част от т. нар. метаболитен синдром. Това е сбор от състояния, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Към метаболитният синдром се отнасят: висок холестерол и триглицериди, високо кръвно налягане, повишена кръвна захар и затлъстяване.

Доказано е, че понижаването на теглото само с 10 % може да има дълготраен положителен ефект за здравето на сърцето. Отслабването дори само с няколко килограма понижава кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, подобрява функцията на сърцето. Тези фактори от своя страна намаляват риска от инфаркт и инсулт.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com