Начало / Превенция / Ползите от отслабването за сърцето

Ползите от отслабването за сърцето

фев. 22, 2016

отслабване

Дори незначително понижаване на телесното тегло при хора, страдащи от затлъстяване може да доведе до значително подобрение на здравето на сърцето.

Ако страдате от затлъстяване, то вероятността да имате и високо кръвно налягане, повишен холестерол или сърдечни заболявания е по-голяма.

Как отслабването може да повлияе върху здравето на сърцето?

  • Сърдечна недостатъчност

Хората с наднормено тегло имат по-голям обем кръв. Това означава, че тяхното сърце трябва да изтласква по-голямо количество кръв, за да задоволи метаболитните нужди на тъканите. Поради тази причина мускулатурата на лявата сърдечна камера хипертрофира. Известно време сърцето функционира нормално, но по-късно уголеменият сърдечен мускул не се кръвоснабдява достатъчно и губи способността си да се съкращава нормално. В резултат на това се нарушава помпената функция на сърцето и настъпва сърдечна недостатъчност – сърцето не може да достави необходимото количество кръв на тъканите.

  • Липиди в кръвта

Ако сте с наднормено тегло имате по-голям риск от абнормни нива на липиди в кръвта. Това означава повишени триглицериди и повишен LDL(лош холестерол), а HDL (добър холестерол) е понижен. Загубата на 5 – 10 % от телесното тегло може да доведе до значително понижаване на триглицеридите и лошия холестерол, и до повишаване на добрия холестерол.

  • Исхемична болест на сърцето

Повишените липиди в кръвта са рисков фактор за исхемична болест на сърцето. При това заболяване се формират атеросклеротични плаки в стените на коронарните артерии – съдовете, които кръвоснабдяват сърцето. Плаките причиняват стеснение на коронарните съдове и се нарушава кръвоснабдяването на сърцето. Може да се стигне до запушване на артериите и до миокерден инфаркт.
Ако свалите излишните килограми липидите в кръвта ще се нормализират и риска от образуване на плаки ще намалее.

  • Високо кръвно налягане (артериална хипертония)

Артериалната хипертония е много опасна, тъй като често дълго време протича безсимптомно. Тя крие риск от инсулт и сърдечни заболявания. Известно е, че наднорменото тегло е причина за 25 – 30 % от случаите на високо кръвно налягане. Ето защо е особено важно да свалите излишните килограми.

  • Метаболитен синдром

Затлъстяването и особено натрупването на мазнини в областта на корема е част от т. нар. метаболитен синдром. Това е сбор от състояния, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Към метаболитният синдром се отнасят: висок холестерол и триглицериди, високо кръвно налягане, повишена кръвна захар и затлъстяване.

Доказано е, че понижаването на теглото само с 10 % може да има дълготраен положителен ефект за здравето на сърцето. Отслабването дори само с няколко килограма понижава кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, подобрява функцията на сърцето. Тези фактори от своя страна намаляват риска от инфаркт и инсулт.