Начало / Превенция / Предпазване от варицела – ваксинация, карантина

Предпазване от варицела – ваксинация, карантина

ян. 25, 2024

предпазване от варицела

За предпазване от варицела основно значение има ваксинацията, карантината и спазването на добра лична хигиена.

Варицелата е силно заразна инфекция, която се причинява от вируса варицела зостер (VZV). Боледуват предимно деца, но може да засегне и възрастни. Разпространява се чрез респираторни капчици и аерозолни частици във въздуха, които се отделят при кихане или кашляне на заразеният човек, както и при близък контакт със заразен човек.

В повечето случаи варицелата протича леко, но може да доведе и до тежки усложнения. Превенцията е ключова за намаляване на разпространението на вируса и за защита на уязвимите лица.

Стратегии за превенция на варицела

Ето няколко начина за предпазване от варицела:

Ваксинация

Най-добрият начин за предотвратяване на варицела е чрез ваксинация. Ваксината срещу варицела е безопасен и ефективен начин за защита срещу вируса. Прилага се на деца над 12-месечна възраст, на юноши и възрастни, които не са боледували от варицела. Ваксинацията е особено важна за хората от рисковите групи – здравни работници, учители и лица, които са изложени на по-висок риск от заразяване.

Поставянето на ваксина срещу варицела помага не само за предотвратяване на първоначалната инфекция, но също така намалява тежестта на заболяването при тези, които се заразят.

Изолация и карантина

Тъй като варицелата е силно заразна, изолирането на заразените лица и прилагането на карантинни мерки имат основна роля за предотвратяване на нейното разпространение. Заразените лица трябва да останат вкъщи, докато всички мехурчета не се покрият с крусти и вече не са заразни. Продължителността на карантината е около 10 дни след появата на първите симптоми.    

Карантинните мерки допринасят за намаляване на риска от заразяване на податливи индивиди и намаляват риска от възникване на епидемии в детски градини, училища.

Хигиенни мерки

Добрата хигиена е в основата на превенцията на варицела. Честото миене на ръцете със сапун и вода, особено след контакт със заразен човек или замърсени повърхности, може да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса. Освен това хората трябва да избягват да докосват лицето си, особено очите, носа и устата си, с немити ръце.

Децата трябва да се научат да покриват устата и носа си с кърпичка или лакътя си, когато кашлят или кихат, за да предотвратят разпространението на дихателни капчици.

Почистване и дезинфекция

Редовно почиствайте и дезинфектирайте често докосвани повърхности, особено в домакинствата или местата, където се събират хора.

Избягване на близък контакт

Стойте далеч от хора, които са болни, особено тези със симптоми на варицела. Избягвайте близък контакт с хора, които са по-уязвими към тежки усложнения, като хора с отслабена имунна система.

Ако някой в семейство е болен от варицела, има неща, които може да направите, за да предотвратите по-нататъшното разпространение на инфекцията:

  • изолирайте болният в отделна стая
  • ограничете времето, което прекарвате в стаята на болния, защото вирусът се разпространява по въздуха
  • избягвайте да докосвате или целувате болния човек
  • измийте добре ръцете си след контакт с болния
  • носете ръкавици, когато докосвате предмети или повърхности, които може да са били изложени на вируса.
  • не споделайте кърпи, дрехи, чаши, чинии или прибори за хранене с болния член на семейството
  • дезинфектирайте дръжките на вратите и други повърхности с дезинфектант
  • насърчавайте болния да не разчесва пълните с течност мехури, тъй като течността вътре е силно заразна.

Обучение за болестта и нейната превенция

Повишаването на осведомеността относно заболяването има важна роля за превенцията на варицела. Познаването на начините на заразяване и симптомите на болестта може да помогне на хората да вземат подходящи предпазни мерки и да потърсят навреме лекарска помощ. Целенасочени кампании могат да помогнат за по-доброто разбиране на ползите от имунизацията.

Прочетете за:
Ваксина срещу варицела – варивакс
Варицела (лещенка)