Меню

Лупусът е автоимунно заболяване с неизяснена генеза. Затова и учените все още не знаят точен начин за предпазване от заболяването, но с някои определени превантивни мерки протичането на заболяването може да бъде контролирано и пациентите да водят нормален начин на живот. Някои от по-често препоръчваните превантивни мерки са:

Избягвайте експозицията на слънце

Симптомите на лупус могат да се влошат след слънчева експозиция. Носете дрехи с дълги ръкави и шапки, когато сте изложени на слънце. Освен това е препоръчително да предпазвате кожата на лицето си с кремове със слънцезащитен фактор. Нанесете крема 25 минути преди да излезете навън. Избягвайте да сте на открито в часовете с най-силно слънчево греене между 12 и 4 на обяд.

Планирайте бременността си предпазливо

Обикновено лупусът не оказва влияние върху плодовитостта на жените, но при някои жени заболяването може да доведе до спонтанни аборти. Освен това лупусът предизвиква възпаление на бъбреците, което може да предизвика покачване на кръвното налягане и да застраши бременността на жената.

Грижете се добре за здравето си

Здравословният начин на живот не само ще подобри качеството на живота ви, но и ще намали честотата на епизодите с обостряне на симптомите на лупус. Така например трябва ежегодно да се ваксинирате против грип, защото хората с лупус са по-склонни към грипни заболявания. Лечението при лупус се осъществява с кортикостероиди, които могат да имат като нежелан ефект развитие на остеопороза. За да се предпазите от този нежелан ефект на медикаментите може да приемате хранителни добавки, които да подобрят състоянието на вашите кости.

Други важни здравословни навици са създаването на правилен режим на хранене и редовни тренировки. Важно е да се запознаете със заболяването и неговите симптоми, за да може да познаете кога заболяването се обостря.

Спрете цигарите

Проучванията показват, че тютюнопушенето може да влоши симптомите на заболяването и освен това да намали ефективността на медикаментите, които се използват за лечение. Затова и лекарите съветват хората с лупус да не употребяват цигари.

Намалете нивата на стреса

Стресът може да влоши симптомите на лупус и затова е препоръчително да намалите неговите нива до минимум. За тази цел не се претоварвайте с прекалено много задачи. Редовните тренировки също могат да снижат нивата на стреса и освен това могат да подобрят настроението ви и да спомогнат за намаляването на умората.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!