Начало / Превенция / Превенция на пневмония – как да се предпазим

Превенция на пневмония – как да се предпазим

сеп. 15, 2022

превенция на пневмония

Пневмонията е белодробна инфекция, която най-често се причинява от бактерии и вируси и по-рядко от гъбички. Може да протече леко и дори безсимптомно, но в други случаи може да бъде животозастрашаващо състояние. Това определя важността на превенцията, ранната диагностика и бързото лечение.

Не всички случаи на пневмония могат да бъдат предотвратени, но предприемането на определени мерки може да помогне.

Препоръки за превенция на пневмония:

Ваксинирайте се

Ваксините помагат за предотвратяване на пневмония, като повишават имунитета срещу някои от често срещаните бактерии и вируси, които могат да причинят възпаление на белия дроб.

Поставянето на ваксина за някои от следните заболявания може да спомогне за превенцията на пневмония:

  • Covid 19 – пневмонията е едно от най-честите усложнения на Covid 19
  • грип – грипните вируси са честа причина за пневмония, така че предотвратяването на грип е добър начин за превенция на пневмония.
  • пневмококови инфекции – пневмококовата ваксина осигурява защита срещу ппневмококите, които са едни от най-честите бактериални причинители на пневмония. 
  • морбили
  • варицела
  • коклюш (магарешка кашлица).

Поддържайте добра хигиена

Един от най-добрите начини за предотвратяване на респираторни инфекции е спазването на добра лична и обществена хигиена. Някои полезни съвети са:

  • редовно миене на ръцете със сапун и топла вода за поне 20 секунди или използване на дезинфектант за ръце
  • почистване и дезинфекция на повърхности, които се докосват от много хора
  • кашляне или кихане в кърпичка или в лакътя.

Избягвайте контакт с болни

Пневмонията се разпространява по въздушно-капков път чрез заразени респираторни секрети. Ето защо е най-добре да се избягва контакт с хора с респираторни инфекции. Това е особено важно за малките деца и хората над 65 години, при които риска от заболяване е по-висок.

Спрете тютюнопушенето

Вредните химични вещества, съдържащи се в цигарения дим могат да намалят способността на имунната система да се защитава от инфекциозните агенти.

Спирането на тютюнопушенето и избягването на излагането на вторичен дим е важен начин за предотвратяване на пневмония и подобряване на цялостното здраве.

Ограничете приема на алкохол

Хроничната употреба на алкохол уврежда алвеоларните макрофаги, които поглъщат и унищожават вдишаните микроби. Нарушаването на тяхната функция прави белите дробове по-уязвими към инфекция.

Водете здравословен начин на живот

Воденето на здравословен начин на живот, включително правилно хранене, редовна физическа активност и поддържане на здравословно тегло, може да помогне за предотвратяване на пневмония.

Наличието на хронично заболяване като затлъстяване, диабет, бронхиална астма, ХОББ или сърдечно заболяване значително увеличава риска от пневмония. Предотвратяването на тези заболявания чрез ваксинация, здравословен начин на живот и редовни профилактични прегледи е от ключово значение за превенция на пневмония.

Приемът на предписаните лекарства при хронични заболявания, които увеличават риска от пневмония, също може да помогне за предотвратяване на здравословни усложнения.


Прочетете за:
Пневмонии – видове, класификация
Пневмококова пневмония

Последни публикации