Меню

Американски изследователи са разработили ваксина, която предотвратява затлъстяването при плъхове.
Ваксината стимулира тялото да произвежда антитела срещу грелин (ghrelin) – хормон, който стимулира глада и затлъстяването.
Установено е,че ваксинираните плъхове повишават по-малко теглото си в сравнение с неваксинираните, въпреки че изяждат същото количество храна.

Специалисти по затлъстяването твърдят, че проучването е интересно, но може да не е безвредно за хората.

Американските изследователи са разработили три синтетични ваксини, които разпознават различни части на хормона грелин. Те са доказали, че след инжектиране на плъховете, две от ваксините се свързват с активната форма на хормона и блокират неговото действие.
По-малкото повишаване на теглото при ваксинираните плъхове показва, че инхибицията на грелин оказва ефект върху метаболизма на животните.
Активната имунизация срещу хормона грелин може да бъде използвана за контрол на теглото при бозайниците.

Целта на изследователите е да разработят ваксина, която да стимулира редукцията на тегло при хората.
За сега не е сигурно дали имунизацията срещу грелин ще помогне за предпазване от затлъстяване.
Много големи фармацевтични компании търсят начини за блокиране на грелина от години, но все още няма резултат.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!