Начало / Превенция / Рискови фактори за хипотермия

Рискови фактори за хипотермия

мар. 23, 2023

рискови фактори за хипотермия

Кои са главните рискови фактори за хипотермия?

Всеки човек може да получи хипотермия, но определени хора, условия и ситуации увеличават риска от развитие на това състояние.

Ето няколко фактора, които повишават риска от хипотермия:

  • умора, изтощение

Умората и изтощението намаляват толерантността към студа.

  • напреднала възраст

Способността на тялото да регулира температурата намалява с възрастта. Възрастните хора са по-малко активни от младите хора и изразходват по-малко енергия, която генерира топлина, за да поддържа тялото топло.

  • много млада възраст

Бебетата губят телесна топлина много по-лесно от възрастните. Те не могат да треперят, за да увеличат телесната си топлина и могат бързо да изпаднат в хипотермия, дори само ако спят в студена стая. Признаци на хипотермия при бебета са отпуснатост, яркочервена, но студена кожа.

Децата изразходват повече енергия от възрастните и могат да изчерпят резерва си, докато играят, без дори да осъзнаят, че им е студено. Те могат да пренебрегнат студа, тъй като се забавляват като играят и не мислят за него. Освен това децата не могат да преценят да се облекат правилно в студено време.

  • психични проблеми

Хората с деменция или други психични заболявания може да не разбират риска от студеното време и да не се обличат подходящо за метеорологичните условия. Те могат да се отдалечат от дома си, да се изгубят и така да останат навън в студено или влажно време.

  • употреба на алкохол

Консумацията на алкохол увеличава риска от хипотермия по два начина: вазодилатация и намаляване на способността за треперене.

Алкохолът предизвиква разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация), което води до по-бърза загуба на топлина от повърхността на кожата. Така за известно време алкохолът създава усещането за затопляне отвътре, но това води до бърза загуба на топлина от тялото.

Естествената реакция на тялото за треперене е понижена при хора, които са консумирали алкохол.

Освен това употребата на алкохол може да повлияе на преценката относно облеклото, което да отговаря на метеорологичните условия.

Алкохолът е често срещан рисков фактор за смърт от хипотермия.

Други рискови фактори за хипотермия са:

  • бездомници

Освен, че бездомните хоря нямат подслон, те често нямат и подходящо облекло за студеното време.

  • някои заболявания

При някои заболявания може да е нарушена терморегулацията на организма. Такива са например: хипотиреоидизъм, анорексия нервоза, инсулт, болест на Паркинсон, травма на гръбначния мозък, хипогликемия, сепсис и др.

  • лекарства

Някои лекарства могат да променят способността за регулиране на телесната температура. Например: някои антидепресанти, антипсихотици, седативи средства, бета блокери и др.

Прочетете за:
Ниска телесна температура – причини
Симптоми на хипотермия
Тетралогия на Фало