Начало / Превенция / Рискови фактори за пневмония

Рискови фактори за пневмония

дек. 29, 2022

рискови фактори за пневмония

Познаването на най-важните рискови фактори за пневмония е от основно значение за превенцията на това заболяване.

Колкото повече рискови фактори има човек, толкова по-голяма е вероятността да развие пневмония. Ако имате множество рискови фактори е добре да се консултирате с лекар.

Кои са главните рискови фактори за пневмония?

Възраст

Пневмонията може да засегне хора от всички възрасти. Две възрастови групи обаче са изложени на по-висок риск както от заразяване, така и от по-тежко протичане на заболяването.  

  • бебетата и децата на възраст до 2 години са изложени на по-висок риск, тъй като тяхната имунна система все още не е добре развита. Този риск е по-висок при недоносени бебета.
  • възрастните хора над 65 години, също са изложени на по-висок риск, тъй като тяхната имунна система обикновено отслабва с възрастта. Освен това, те често имат и други хронични заболявания, които повишават риска от пневмония.

Малките деца и по-възрастните хора, които не получават препоръчителните ваксини за превенция на пневмония, са изложени на още по-висок риск.

Хронични заболявания

Наличието на хронично заболяване увеличава риска от пневмония.

  • неврологични заболявания

Например инсулт, травми на главата, множествена склероза, АЛС, деменция или болест на Паркинсон, могат да повлияят на способността за кашляне или преглъщане.

Намаленият кашличен рефлекс и намаленото очистване на дихателните пътища от секрети може да причини пневмония.

Затрудненото преглъщане може да доведе до попадане на храна, напитки или слюнка в трахеята вместо в хранопровода и до развитие на аспирационна пневмония.

  • белодробни заболявания, като астма, бронхиектазии, кистозна фиброза или ХОББ, също повишават риска от пневмония.
  • други сериозни състояния, като захарен диабет, сърдечна недостатъчност, сърповидно-клетъчна анемия, чернодробно или бъбречно заболяване, са допълнителни рискови фактори.

Потисната имунна система

Хората с потисната имунна система имат по-висок риск от пневмония. Редица заболявания, като например ХИВ/СПИН, ракови заболявания, трансплантация на орган водят до отслабване на имунната система. Химиотерапията, която се използва за лечение на рак, лъчетерапията, продължителното лечение с кортикостероиди, имуносупресори също могат да отслабят имунната система.

Болничен престой

Престоят в болница, особено в интензивно отделение повишава риска от вътреболнична (нозокомиална) пневмония. Рискът е по-висок ако пациента е неподвижен, на механична вентилация или е в безсъзнание.

Рискови фактори за пневмония, свързани с начина на живот

Редица фактори, свързани с избора на начин на живот, увеличават вероятността от развитие на пневмония. Такива са например:

Тютюнопушене

Ако пушите, рискът от заразяване с пневмония е по-висок от този на общото население, тъй като тютюнопушенето компрометира способността на имунната система да се защитава от микроорганизмите.

Цигареният дим уврежда ресничестите клетки на бронхиалната лигавица и нарушава мукоцилиарния клирънс – изчистването на дихателните пътища от секрети и чужди частици.

Употреба на наркотици или злоупотреба с алкохол

Употребата на наркотици или алкохол може да отслаби имунната система. Освен това е по-вероятно случайно да аспирирате слюнка, храна или повърнати материи да попаднат в трахеята, ако сте пиян или в безсъзнание.

Недохранване:

Недохранването допринася за по-висок риск от развитие на пневмония и нейното по-тежко протичане, особено при малки деца и възрастни хора.

Проблеми със зъбите

Лошата орална хигиена може да допринесе за пневмония, особено ако имате протези.

Въздействие на химикали или токсични вещества от околната среда

Продължителната експозиция на вредни химични вещества също може да увеличи риска от пневмония.

Контакт с животни

Някои микроби, които причиняват пневмония, могат да заразят птици и други животни. Най-вероятно е да срещнете тези микроби, ако работите в птицеферма, магазин за домашни любимци или ветеринарна клиника. Например орнитозата се причинява от бактерията Chlamydia psitaci. Човек се заразява от птиците, най-често от папагали и развива пневмония.

Пребиваване в пренаселено място

Повечето случаи на пневмония са придобити в обществото. Хората се заразяват при контакт с болен човек от тяхната общност. Рискът от пневмония е по-висок, ако живеете или прекарвате много време в пренаселено място, като студентски общежития, военни казарми, затвори, приюти за бездомни или старчески домове.

Прочетете за:
Видове пневмонии
Пневмококова пневмония