Начало / Превенция / Седем средства за понижаване на холестерола

Седем средства за понижаване на холестерола

апр. 24, 2012

Около 80% от холестерола се синтезира главно в черния дроб. Останалите 20% се приемат с храни от животински произход – месо, черен дроб, млечни продукти, яйчен жълтък.

Холестеролът е изходен субстрат за образуване на стероидни хормони (естрогени, тестостерон, алдостерон и др), на жлъчни киселини и на витамин D.

Транспортирането в кръвния ток на холестерола става чрез комплекси, наречени липопротеини.

Липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят излишния холестерол от клетките до черния дроб, от където чрез жлъчката се отстранява. HDL се нарича още “добър” холестерол.

Липопротеините с ниска плътност (LDL) транспортират синтезираният в черния дроб холестерол до всички тъкани и органи. LDL се нарича още “лош” холестерол, защото при повишаването му в кръвта се отлага в съдовата стена и участва във формирането на атеросклеротична плака.

Редица природни продукти спомагат за поддържане на нормални стойности на холестерола.
Такива са:

1. Китайски червен ориз.
Червеният ориз съдържа субстанции, наречени монаколини, които инхибират продукцията на холестерол в черния дроб. Една от тези субстанции – ловастатин се извлича и използва като лекарство за понижаване на холестерола.
Консумацията на умерени количества червен ориз спомага за поддържане на нормални нива на холестерола.

2. Зелен чай.
Зеленият чай съдържа компоненти, които понижават LDL холестерола. Проучване в Бразилия показва, че при хора, приемали капсули с екстракт от зелен чай, нивата на LDL холестерола са се понижили с 4.5 %.

3. Ядки.
Редовната консумация на ядки, особено на орехи и бадеми може да спомогне за понижаване на LDL холестерола.

4. Ниацин (Витамин В3).
Витамин В3 понижава нивата на LDL холестерола с 10 % и повишава HDL холестерола с 15 до 30 %. Поради наличието на странични ефекти трябва да се използва само след лекарска препоръка.

5. Артишок.
Екстрактът от листа на артишок може да понижи холестерола, като потиска синтезата му в организма. Допълнително може да повиши екскрецията му от черния дроб.

6. Разтворими фибри.
Консумацията на храни, богати на разтворими фибри, като овес, боб, моркови, броколи, ябълки допринася за забавяне на абсорбцията на холестерол в червата.

7. Поликосанол.
Поликосанолът е природен продукт, който представлява екстракт от восък от захарна тръстика. Използва се за регулиране нивата на общия холестерол. Ефективността му е подобна на тази на червения ориз и статините. Резултатите могат да настъпят след два месеца. Може да се появят странични ефекти като главоболие, безсъние, храносмилателни нарушения.

Прочетете за:
Холестерол