Меню

Скорошни проучвания сочат, че противотуберкулозната ваксина може да помогне в предпазването от мултиплена склероза. Проучването е проведено в Университета Сапиенца в Рим. Учените смятат, че противотуберкулозната ваксина може да се използва при пациенти, при които има индикации за развитие на мултиплена склероза за предпазване от това заболяване. Нужни са още проучвания в тази насока, за да може ваксината да бъде изпробвана върху пациенти с мултиплена склероза.

Мултиплената склероза е заболяване, при което се увреждат нервите на главния и гръбначния мозък и се стига до нарушаване дейността на мускулите, проблеми с равновесието и зрението. Първоначалните оплаквания при пациенти с мултиплена склероза включват изтръпване на крайниците, загуба на равновесие, оплаквания от влошено зрение.
При повече от половината от пациентите с начални симптоми заболяването се е развило с пълна сила за около две години, докато само при 10% не са се наблюдавали други оплаквания.

В проведеното проучване, което е публикувано в журнала по неврология са участвали 33 пациента с ранни симптоми на мултиплена склероза, на които е била приложена противотуберкулозна ваксина. На други 40 пациенти с ранни симптоми на заболяването е било давано плацебо.

След пет годишен период на проследяване на участниците се е установило, че при 30% от пациентите, получаващи плацебо не се е развила мултиплена склероза, докато при ваксинираните процентът е бил 58%. Получените резултати са обещаващи, но е нужно да бъдат осъществени допълнителни проучвания, за да се установи доколко ваксината е безопасна и дали няма някакви неблагоприятни ефекти върху здравето на пациентите.

Получените резултати подкрепят една от теориите, които твърдят, че преболедуването от туберкулоза в ранна възраст снижава риска от мултиплена склероза, защото в резултат на справянето на организма с инфекцията се повишава имунитета.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!