Начало / Превенция / Нов уринен тест за ранно откриване на рак на панкреаса

Нов уринен тест за ранно откриване на рак на панкреаса

авг. 4, 2015

Ракът на панкреаса е заболяване, което често се открива в напреднал стадий, когато оперативното лечение е невъзможно. Диагностицирането на панкреасния карцином е затруднено от това, че дълго време заболяването протича безсимптомно или предизвиква неспецифични симптоми.

Учени от Великобритания и Испания са открили прост уринен тест, който идентифицира тумора на задстомашната жлеза в много ранен етап на развитие.

Те са установили протеини, които присъстват в урината на болни от рак на панкреаса.

Учените са изследвали близо 500 уринни проби, като около 200 са били от пациенти с карцином на панкреаса, 92 от болни с хроничен панкреатит и 87 от здрави доброволци. Останалите проби са били взети от пациенти с доброкачествени и злокачествени заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Комбинация от три протеина (LYVE1, REG1A, TFF1) е била установена в значително по-високи нива в пробите от урина на пациентите с рак на панкреаса.

Тези протеини могат да се използват за диагностициране на заболяването с висока точност.

Резултатите от това проучване са обнадеждаващи, но учените планират още изследвания като ще се фокусират главно върху хора, които са генетично предразположени към развитието на панкреасен рак.

Откриването на тест за ранна диагноза на рак на панкреаса е много необходимо, тъй като 80 % от хората с това заболяване се диагностицират едва когато тумора се е разпространил към съседните органи и оперативното му отстраняване е невъзможно.

Повишен риск за развитие на панкреасен карцином има при хора, които имат родственик, болен от това заболяване, при пушачи, болни от захарен диабет или хроничен калцифициращ панкреатит, както и при хора с наднормено тегло.

Прочетете за:
Рак на панкреаса

Последни публикации