Учени от Великобритания са създали нова ваксина, която атакува агресивна форма на бъбречен карцином чрез имунната система на организма.

Проведено е клинично проучване, в което са участвали 150 пациента, на коита е била приложена ваксината ТроВакс. При един от пациентите тумора е изчезнал напълно, при други двама размерите на тумора са намалели, а 15 пациента са останали в стабилно състояние за повече от три месеца.

Ваксината ТроВакс все още е в процес на клинично проучване. Тя стимулира имунната система на организма да атакува тумора.
На повърхността на туморните клетки в 90 % от случаите е налице антиген, наречен 5Т4. Ваксината съдържа безвреден вирус, носител на ген, който кодира синтеза на антитела срещу 5Т4 антигена. Протича имунна реакция, при която туморните клетки се унищожават.

Ваксината се прилага успоредно със стандартната терапия за бъбречен карцином. В продължение на 41 седмици се правят няколко инжекции.

Предстои ново клинично проучване, в което ще участват 700 пациента от Европа и САЩ.

Резултатите за сега са обнадеждаващи. ТроВакс може да бъде ефективна при бъбречен карцином, а също и при лечението на някои други видове карциноми.

Производителите се надяват ваксината да бъде разрешена за употреба до 2010 г.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!