Начало / Превенция / Ваксина срещу бъбречен карцином

Ваксина срещу бъбречен карцином

ное. 14, 2006

Учени от Великобритания са създали нова ваксина, която атакува агресивна форма на бъбречен карцином чрез имунната система на организма.

Проведено е клинично проучване, в което са участвали 150 пациента, на коита е била приложена ваксината ТроВакс. При един от пациентите тумора е изчезнал напълно, при други двама размерите на тумора са намалели, а 15 пациента са останали в стабилно състояние за повече от три месеца.

Ваксината ТроВакс все още е в процес на клинично проучване. Тя стимулира имунната система на организма да атакува тумора.
На повърхността на туморните клетки в 90 % от случаите е налице антиген, наречен 5Т4. Ваксината съдържа безвреден вирус, носител на ген, който кодира синтеза на антитела срещу 5Т4 антигена. Протича имунна реакция, при която туморните клетки се унищожават.

Ваксината се прилага успоредно със стандартната терапия за бъбречен карцином. В продължение на 41 седмици се правят няколко инжекции.

Предстои ново клинично проучване, в което ще участват 700 пациента от Европа и САЩ.

Резултатите за сега са обнадеждаващи. ТроВакс може да бъде ефективна при бъбречен карцином, а също и при лечението на някои други видове карциноми.

Производителите се надяват ваксината да бъде разрешена за употреба до 2010 г.