Начало / Превенция / Ваксина срещу пневмококов менингит

Ваксина срещу пневмококов менингит

авг. 30, 2006

От 4 септември в имунизационната програма на децата във Великобритания ще бъде включена нова ваксина срещу заболявания, причинени от Streptococcus pneumoniae. Ваксината се нарича Превнар и се произвежда от фармацевтичната компания Wyeth.

Имунизацията ще се провежда на бебета на 2, 4 и 13 месечна възраст. Ще има специална програма за децата до две годишна възраст.

Експерти вярват, че новата ваксина ще спаси живота на много деца годишно и ще предпази стотици от такива сериозни заболявания като менингит, пневмония, сепсис, които се причиняват от пневмококи.

Смъртността при пневмококовия менингит е до 20 %. При 25 % от децата, прекарали това заболяване възникват усложнения като глухота, мозъчни увреждания, епилепсия.

Симптомите на менингит включват висока температура, повръщане, главоболие, вратна ригидност и др.

Някои родители са загрижени, че имунната система на децата няма да може да се справи с толкова много ваксини, които се препоръчват.

Според британския министър на здравеопазването имунизацията е най-добрия начин да се предпазят децата от тези сериозни заболявания.

В САЩ ваксината се прилага от 6 години. Установено е понижаване на случаите на пневмококов менингит при деца до 5 годишна възраст с 94 %. Във Великобритания включването на ваксината е забавено поради високата й цена.