Меню

От 4 септември в имунизационната програма на децата във Великобритания ще бъде включена нова ваксина срещу заболявания, причинени от Streptococcus pneumoniae. Ваксината се нарича Превнар и се произвежда от фармацевтичната компания Wyeth.

Имунизацията ще се провежда на бебета на 2, 4 и 13 месечна възраст. Ще има специална програма за децата до две годишна възраст.

Експерти вярват, че новата ваксина ще спаси живота на много деца годишно и ще предпази стотици от такива сериозни заболявания като менингит, пневмония, сепсис, които се причиняват от пневмококи.

Смъртността при пневмококовия менингит е до 20 %. При 25 % от децата, прекарали това заболяване възникват усложнения като глухота, мозъчни увреждания, епилепсия.

Симптомите на менингит включват висока температура, повръщане, главоболие, вратна ригидност и др.

Някои родители са загрижени, че имунната система на децата няма да може да се справи с толкова много ваксини, които се препоръчват.

Според британския министър на здравеопазването имунизацията е най-добрия начин да се предпазят децата от тези сериозни заболявания.

В САЩ ваксината се прилага от 6 години. Установено е понижаване на случаите на пневмококов менингит при деца до 5 годишна възраст с 94 %. Във Великобритания включването на ваксината е забавено поради високата й цена.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!