Меню

Прекарването повече време на открито може да помогне на възрастните хора да намалят риска от сърдечни заболявания и диабет, твърдят учени.

Слънчевата светлина допринася за образуването в кожата на витамин Д, който обикновено е понижен при възрастните хора.

Според учени от университета Уорик във Великобритания дефицитът на витамин Д повишава риска от метаболитен синдром, който се свързва с диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Те са провели проучване, в което са участвали над 3000 души.

Резултатите са показали, че 94 % от участниците между 50 и 70 г. имат дефицит на витамин Д, като 42 % от тях страдат от метаболитен синдром.

Метаболитният синдром включва затлъстяване, повишен холестерол, артериална хипертония, повишена кръвна захар, които са рискови фактори за сърдечни заболявания и диабет.

За да стимулират образуването на витамин Д на възрастните хора се препоръчва да излизат на открито всеки ден, както и да консумират храни, богати на  витамин Д, каквито са рибата, яйцата, млякото.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!