Учени от Rockefeller University в Ню Йорк са създали експериментален назален спрей, който в лабораторни тестове с мишки е показал 100 % ефективност в превенцията на остър среден отит.

Те са заразили мишки с пневмококи, като след една седмица на половината мишки са дали експериментален назален спрей, съдържащ ензима лизин, който атакува бактериите. Останалите мишки са получили плацебо назален спрей, който не съдържал лизин или други медикаменти.

Четири часа след прилагането на назалния спрей, мишките са били заразени с грипен вирус. Нито една от мишките, получила експерименталния спрей не е развила ушна инфекция, докато 80 % от мишките, получили плацебо спрея са развили отит.

Лечението с лизин може да се окаже добра алтернатива на антибиотиците. Необходими са обаче още много изследвания, за да се докаже, че лечението е безвредно.

Назалният спрей евентуално ще се прилага веднъж седмично през грипния сезон, за да унищожава пневмококите.

Освен за превенция на остър среден отит ензимното лечение може да се използва и за превенция на вторична пневпония.

Повечето деца прекарват остър среден отит в ранното си детство. Заболяването протича с болка, дискомфорт и временно понижение на слуха. Най-честите причинители са пневмококите (Streptococcus pneumoniae). Децата често са носители на пневмококи, които при простуда или грип проникват през слуховата тръба (евстахиевата тръба) в средното ухо и причиняват възпаление.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!