Меню

Учени от Оксфордския университет и от университета на Британска Колумбия са установили, че витамин Д контролира ген, за който се знае, че повишава риска от множествена склероза (МС).

Честотата на заболяването е много по-висока сред носителите на HLA-DRB1 гена.

Проучването доказва, че протеини, активирани от витамин Д се свързват с определена последователност от ДНК в този ген и променят функцията му.

Счита се, че при носителите на HLA-DRB1 липсата на витамин Д в ранното детство нарушава способността на тимуса да разрушава тези Т-лимфоцити, които по погрешка разпознават миелина като чужда тъкан и го атакуват.

Приемането на витамин Д по време на бременност и през ранното детство може да понижи риска от развитие на МС.

Множественатата склероза е неврологично заболяване, при което се увреждат невроните в главния и гръбначния мозък – разрушава се  миелиновата обвивка на аксоните. Протича с много разнообразна симптоматика.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!