Начало / Процедури / Биопсия на лимфен възел

Биопсия на лимфен възел

дек. 2, 2014

Биопсия на лимфен възел представлява диагностична и лечебна интервенция, при която се взема тъканен материал от лимфния възел за лабораторно изследване.

Процедурата се извършва с цел да се постави точна морфологична диагноза, да се определи тежестта на заболяването и подпомогне съставянето на лечебния план.

Лимфната система представлява мрежа от лимфни съдове и лимфни възли, които обхващат всички тъкани и органи (с изключение на централната нервна система) в тялото. Тя произвежда течност, наречена лимфа, която изпълнява редица важни биологични функции:

 • Защитна – в лимфните възли се образуват едни от основните защитни клетки – лимфоцитите.
 • Хомеостатична – поддържа постоянството на вътрешната течна среда като осъществява баланса на течности между съдовата система и междуклетъчното пространство.
 • Транспортна – пренася хранителни вещества.

Лимфните съдове започват от междуклетъчното пространство, където са с много фини стени и се наричат лимфни капиляри. Те се събират в по-големи лимфни съдове, които преминават през лимфните възли.

Лимфните възли представляват струпване на лимфна и съединителна тъкан, имат кръгла или овална форма, с големина от просено зърно до лешник. При здраве те са подвижни, с мекоеластична консистенция, неболезнени. Лимфните възли се разделят на групи, едни са повърхностно разположени, а други се намират в дълбочина на тъканите. В зависимост от местонахождението им различаваме тилни, околоушни, подчелюстни, шийни, аксиларни, ингвинални и други.

Показания за биопсия на лимфен възел има в следните случаи:

 • При наличие на симптоми като нощно изпотяване, генерализиран кожен сърбеж, загуба на тегло, постоянно висока температура
 • При търсене на причините за увеличени лимфни възли
 • При ракови заболявания или метастази в лимфните възли – както с диагностична цел, така и за премахване на раково променени клетки.

Противопоказания за биопсия на лимфен възел:

Извършването на биопсия на лимфен възел се избягва:

 • При нарушена хемостаза, което затруднява контрола върху кървенето
 • При кожни инфекции в зоната на биопсия.

Техника на извършване:

1. Предварителна подготовка – снемат се подробни анамнестични данни (приемани медикаменти, особено прием на аспирин и противосъсирващи средства като варфарин, клопидогрел), алергии (включително към анестетици,латекс), бременност.

2. Биопсията на лимфен възел може да бъде извършена по няколко начина:

 • Тънкоиглена аспирационна биопсия – при нея много тънка игла, свързана със спринцовка, се въвежда в лимфния възел и се аспирират клетки, които да се изследват микроскопски. Процедурата е безболезнена и бърза, отнема около 10 – 15 минути.
 • Аспирационна биопсия – използва се малко по-дебела куха игла, снабдена със специален цилиндричен накрайник. По този начин могат да се вземат тъканни проби с размери около грахово зърно от патологично променената тъкан.
 • Хирургична биопсия

Провежда се под местна или обща анестезия в зависимост от това дали ще се изследват повърхностни или дълбоки лимфни възли.
Прави се малък разрез на кожата, локализира се зоната и се вземат един или няколко лимфни възела за изследване.
Поставят се шев и стерилна превръзка.

3. След извършване на биопсия може да се появи чувствителност, втвърдяване, оток или подуване на мястото на биопсиране. Обикновено чувствителността изчезва за около две седмици, а отокът – в рамките на 6 – 8 седмици.

Резултати от биопсията:

При липса на заболяване – нормална морфологична структура на лимфния възел.
Патологичните находки могат да включват:

Усложнения след биопсия лимфен възел:

 • Инфекция
 • Кървене
 • Засягане на нерви с иглата при биопсия.

Автор: д-р Д. Илев