Начало / Процедури / Хистерометрия

Хистерометрия

окт. 4, 2013

Хистерометрия (сондиране на маточната кухина) представлява гинекологичен диагностичен метод, който позволява определяне размера и формата на маточната кухина.

Показания за хистерометрия :

Хистерометрия се извършва при:

  • поставяне на вътрематочни противозачатъчни средства (песари);
  • преди пробно абразио;
  • при извършване на аборт и др.

Чрез сондиране на маточната кухина може да се диагностицират някои патологични състояния:

  • вродени аномалии на матката – септум, еднорога матка, стеноза на цервикалния канал;
  • субмукозни миомни възли.

Противопоказания за хистерометрия

Противопоказания за хистерометрия са инфекциозни възпалителни заболявания на външните гениталии, влагалището и маточната шийка поради риск от разпространение на инфекцията.

Техника на изпълнение:

Жената е в положение като за гинекологичен преглед. Влагалището се разтваря с валви, а маточната шийка – с двузъбец. Сондата (хистерометърът) е от метал и е с дължина 25 cm, разграфена е на сантиметри. На върха на хистерометъра има малко метално топче, за да не се травмера ендометриумът. Хистерометърът се въвежда през външния отвор на канала на маточната шийка, като се спазват принципите на асептика и антисептика. При допиране на топчето до фундуса (дъното на матката) се отчита дължината на цервикалния канал и дълбочината на маточната кухина. При нераждали жени това разстояние е 7 cm, а при многораждали достига 8 – 8.5 cm. Чрез завъртане на сондата встрани се определя дълбочината на маточните рогове и се получава информация за формата на маточната кухина и за особеностите на нейните стени. Нормално кухината на матката има триъгълна форма и гладки стени.

Усложнения:

Усложненията при хистерометрия са редки. Те включват:

  • въвеждане на инфекция в маточната кухина;
  • травмиране на маточната стена.