Начало / Процедури / Коникотомия

Коникотомия

фев. 1, 2014

Коникотомия представлява оперативна интервенция за свръхспешно отваряне на гръкляна при внезапно настъпила обтурация на входа на ларинкса. Тази техника е животоспасяваща, но се прилага само като временно лечение до извършването на трахеостомия.

Показания за коникотомия:

Спешни животозастрашаващи състояния, свързани с обструкция на дихателните пътища вследствие:

Противопоказания за коникотомия:

  • Невъзможност да се идентифицират анатомичните структури (крикотироидната мембрана)
  • Патологични образувания в областта на шията (тумори).

Техника на коникотомията:

  • Положение на болния – коникотомията се извършва при максимална хиперекстензия на главата, за да се разадалечат пръстеновидния (крикоидния) от щитовидния (тироидния) хрущял.
  • Техника – след внимателно опипване и ориентация на анатомичните структури, кожата се срязва в областта на мембраната, разположена между пръстеновидния и щитовидния хрущял (membrana cricothyreoideum/ ligamentum conicum). Извършва се хоризонтален разрез с дължина 3-4 см., като се срязват кожата, подлежащите тъкани и ligamentum conicum и се попада в субхордалното пространство. Поради екстремалността на ситуацията, в направения отвор се поставят подръчни тръбички, които остават до преодоляване на острия епизод на задух. След това се извършва трахеостомия.
  • Коникотомията може да се извърши с помощта на остри по-дебели игли с по-големи размери, със специални кониотоми. Тези кониотоми представляват метална канюла, завършваща с остър като нож връх, с който се пробива кожата и се прониква в субхордалното пространство.

Усложнения при коникотомия:

  • Хеморагия или хематом – дължат се на срязани кръвоносни съдове.
  • Подкожен емфизем – представлява проникване на въздух или газ в подкожния слой на кожата най-често в резултат на травма.
  • Пневмомедиастинум и пневмоторакс – проникване на част от въздуха в медиастиналното или плевралното пространство. Особено при деца може да доведе до бърза и застрашаваща живота дихателна недостатъчност.

Автор: д-р Д. Илев