Начало / Процедури / Сепарирано пробно абразио (кюретаж)

Сепарирано пробно абразио (кюретаж)

сеп. 30, 2013

Сепарираното пробно абразио (кюретаж) представлява манипулация в гинекологията, която се извършва с диагностична или терапевтична цел. Чрез тази процедура се взимат две отделни тъканни проби от канала на маточната шийка и от маточната кухина за микроскопско изследване.

Показания за сепарирано пробно абразио (кюретаж):

Сепарираното пробно абразио се извършва най-често за установяване причината за неправилно маточно кръвотечение или при съмнение за злокачествен процес в матката. Всяко неправилно маточно кръвотечение след менопаузата трябва да бъде уточнено чрез хистероскопия и ендометриална биопсия.
Терапевтично абразио се извършва при обилно маточно кръвотечение (менорагия), при жлезиста хиперплазия и полипоза на ендометриума, при непълен аборт, както и за прекъсване на бременност.

Противопоказания сепарирано пробно абразио (кюретаж):

Наличието на инфекция на матката и/или на маточните тръби е контраиндикация за извършването на манипулацията.

Техника на изпълнение:

Пробното абразио продължава около 10 – 15 минути. Жената е в положение като за гинекологичен преглед. Прилага се краткотрайна венозна анестезия. Влагалището се разтваря с валви, а маточната шийка – с двузъбци. С най-малката кюрета се взима материал от канала на маточната шийка. След това каналът на маточната шийка се разширява (дилатира) с разширители на Хегар, за да може да се достигне с по-голяма кюрета до кухината на матката. Маточната лигавица се кюретира и материалът се изпраща за патологоанатомично изследване отделно от този, взет от канала на маточната шийка.

Сепарираното пробно абразио може да се съчетае с хистероскопия и трансвагинална ехография.

Усложнения:

Усложненията са редки. Те включват:

  • реакция към упойката;
  • травма на маточната шийка или матката (перфорация на маточната стена);
  • кървене;
  • внасяне на инфекция към кухината на матката.