Начало / Процедури / Ядрено магнитна резонансна томография на простатната жлеза

Ядрено магнитна резонансна томография на простатната жлеза

ян. 5, 2015

Ядрено магнитният резонанс е нерентгенов образен метод, който позволява детайлно послойно изследване на различни части и региони на тялото. Основава се на проследяване поведението на водородните протони (H) в определена област на тялото под въздействие мощно магнитно поле с хомогенна структура. Образите, които се получават, се улавят и записват с помощта на скенер. В някои случаи може да се използва контраст, за да се получи по-ясен и точен образ на изследваната зона.

Ядрено магнитният резонанс предоставя отличен мекотъканен контраст, поради което е предпочитан метод при изследване на органите на пикочо-отделителната и репродуктивната система. Простатната жлеза се визуализира при изследване на малкия таз. Тя е част от мъжката репродуктивна система, разположена е непосредствено под пикочния мехур и обгражда уретрата. Урината преминава от пикочния мехур по хода на уретрата през центъра на простатата и пениса извън тялото. Продуцираният от жлезата секрет се отделя при съкръщаване на нейната мускулатура при еякулация и влиза в състава на семенната течност.

Показания за ЯМР на простатната жлеза:

ЯМР на простатната жлеза се прилага в следните случаи:
• Възпалителни промени (простатит)
Доброкачествена простатна хиперплазия
Рак на простатата.

Симптомите, които налагат провеждане на изследването, включват:

  • Проблеми при уриниране – ретенция на урина, инконтиненция, никтурия (чести позиви за уриниране, които нарушават нощния сън), странгурия (болезнено уриниране), трудности при започване на уринирането или слаба и прекъсната струя при уриниране, необичаен цвят или мирис на урината.
  • Проблеми при еякулация – кървене или болезнена еякулация, липса на еякулат (аспермия).

Техника на извършване:

Предварителна подготовка:

  • Не се допускат метални предмети, тъй като смущават работата на резонанса. Свалят се всички бижута (обеци, гривни), очила, часовници, колани, слухови апарати, зъбни протези.
  • Съобщава се за наличието на изкуствени импланти (метални винтове, изкусвени стави), при хора с пейсмейкър, кохлеарни импланти
  • Съобщава се за наскоро прекарани операции, бременност
  • Информира се лекарят в случай, че страдате от клаустрофобия (страх от затворени пространства).

Метод на провеждане:

Ядрено магнитният резонанс се разполага в специално защитена стая, създадена на принципа на Фарадеевата клетка. По този начин се елиминира въздействието на всички външни статични и нестатични електромагнитни полета.

Апаратът представлява голяма цилиндрична тръба, в която са разположени мощен магнит, втори радиочестотен магнит и скенер, записващ получената информация. През тръбата преминава специална маса, на която ляга пациентът.

Включва се първото магнитно поле, което въздейства на водородните атоми в състава на водата в живите клетки, което кара протоните да се подредят по определен начин. Водното съдържание на организма е високо (около 70%), затова и ефектът на магнитното поле е повсеместен. Под действието на второто радиочестотно магнитно поле протоните поглъщат допълнителна енергия, която впоследствие се освобождава под формата на радиочестотно излъчване. Получават се подробни образи на изследвания орган.

При необходимост от по-добра визуализация се прилага интравенозно контрастна материя, най – често на основата на гадолиний.

Продължителността на изследването е от около 30 минути до 1 час.

Резултати от ЯМР на простатната жлеза

В норма:
• Нормална големина, обем и очертания на жлезата
• Няма признаци за патологични морфологични промени
• Не се установяват атипични образувания (тумори или други обемзаемащи процеси).

Патологични изменения:
• Наличие на възпаление
• Калцификати (камъни) в простатата
• Доброкачествена хиперплазия
• Рак на простатата.

Усложнения след ЯМР на простатната жлеза:

• ЯМР не дава странични ефекти.
• При пациенти, страдащи от бъбречни заболявания – контрастното вещество на основата на гадолиний повишава риска от нефрогенна системна фиброза (състояние, характеризиращо се с фиброзни кожни промени, засягане на вътрешните органи и ставни контрактури).

Автор: д-р Д. Илев

Последни публикации