Начало / Психично здраве / Акрофобия – какво представлява?

Акрофобия – какво представлява?

апр. 10, 2020

акрофобия

Акрофобията се определя като страх от височини. За разлика от някои специфични фобии, като аерофобията например, която представлява страх от летене, акрофобията може да стане причина да избягвате различни дейности или места, които да ви карат да се чувствате, че сте далече от твърда земя.

Много хора изпитват някакъв дискомфорт, когато са на високи места, като например лек световъртеж или нервност, когато погледнат надолу. Но тези усещания в повечето случаи не водят до паника.

Ако страдате от акрофобия дори мисълта за прекосяване на мост например или дори разглеждането на картини и снимки на високи планини могат да предизвикат силна тревожност.

Какви са симптомите на акрофобия?

Основният симптом при акрофобия е силният страх от височини, съпроводен с тревожност и панически епизоди. Това може да доведе до редица психологически и физиологични реакции.

Физиологичните реакции най-често включват:

  • повишено изпотяване, задух и ускоряване на пулса при вида или дори мисълта за високи сгради
  • чувство на световъртеж и прилошаване при изкачване на висока сграда или при мисълта за подобно действие
  • разтреперване при изкачване на високо
  • световъртеж и усещане за падане при поглеждане от висока сграда.

Психологичните реакции най-често включват:

  • избягване на преминаване през мостове или посещаване на високи сгради, дори това да усложнява ежедневието на човека
  • изпитване на чувство за паника при преминаване през високи сгради
  • силен страх и притеснение от възможността да бъдете затворени във високите етажи на сграда или друго високо място
  • интензивно чувство на тревожност и нервност при изкачване по стъпала или при нужда да се погледне от прозорец например на висока сграда.

Каква може да бъде причината за акрофобията?

Най-често акрофобията се развива в резултат на травматично преживяване в миналото, което оставя следа в съзнанието на човек, като например:

  • падане от високо
  • наблюдаване на падане на друг човек.

В някои случаи акрофобията може да настъпи без да има някаква определена причина за това. В тези случаи някои генетични фактори или такива от външната среда могат да повлияят. Например има по-голям риск да страдате от акрофобия, ако някой друг от вашето семейство страда от тази фобия.

Как се диагностицира акрофобията?

Фобиите, включително и акрофобията могат да бъдат диагностицирани от специалист по психично здраве. Ако смятате, че може да страдате от това разстройство помолете личния си лекар да ви насочи към психиатър, който би могъл да постави диагноза.

При срещата с психиатър най-вероятно ще бъдете разпитани какви са оплакванията ви и в какви ситуации се проявяват. Бъдете напълно искрени и разкажете какво изпитвате и кои са ситуациите, които най-много ви плашат.

Какво е лечението?

Фобиите не винаги изискват някакво специфично лечение, ако не оказват сериозно влияние върху ежедневието на човек. Ако обаче усещате, че тревожността и страха, които изпитвате от височини се отразява на живота ви, тогава могат да се приложат няколко техники за овладяване на състоянието.

Една от тях е така наречената експозиционна терапия, която се смята и за най-успешната. При нея с помощта на специалист постепенно ще започнете със снимки например от върха на висока сграда и след това може да се правят и сесии, при които да изкачвате сгради постепенно все по-високо. Тази експозиционна терапия най-често се съчетава и с научаване на техники на релаксация, които да ви помогнат да се справите с тези предизвикателства.

Прочетете за:
Фобия – какви видове има?