Начало / Психично здраве / Алкохолизъм и психично здраве – как се отразява?

Алкохолизъм и психично здраве – как се отразява?

юли 4, 2018

алкохолизъм и психично здраве

При хората, които злоупотребяват с алкохола настъпват изменения в мозъка, които се отразяват негативно на тяхното емоционално и психично здраве. В нашият мозък се поддържа много деликатен баланс на различни химични субстанции. Под действието на алкохола баланса се нарушава и в резултат на това настъпват различни промени.

Почти всеки от нас е изпитвал успокояващият ефект, който има едно питие върху тялото ни. Това се дължи именно на лекото изменение на химичния баланс в мозъка ни. Колкото повече обаче пиете, толкова повече се изменя този химичен баланс и това се отразява негативно на мозъчните структури.

Хората, които редовно пият умерени количества алкохол могат да започнат да изпитват нервност, меланхолия, неспокойство, раздразнение и да имат проблеми във връзката с партньора си. При сериозна и редовна злоупотреба с алкохол се наблюдава инсомния, параноя и халюцинации.

Други често наблюдавани ефекти на алкохолизма върху психичното състояние на пациентите са:

Депресия

Старата поговорка „Пий, за да забравиш проблемите“ идва от факта, че много от хората се опитват да подтиснат емоциите и тъгата си с алкохол. Пиенето може да ви послужи като отдушник за кратко, но истината е, че при редовната злоупотреба с такъв вид субстанции много често се развива депресия и се получава така, че вместо да решите проблема си той се задълбочава още повече.

Тревожност

Алкохолът е депресант, който потиска мозъчната дейност. Когато това се комбинира с физическия стрес, който причинява честата злоупотреба с алкохол може да се стигне до развитие на тревожно разстройство. То е съпроводено с чувство на общо безпокойство, кошмари и негативни мисли.

Личностни изменения

Алкохолизмът може много да промени човек. Често хора, които преди са били спокойни и уравновесени, след като започнат да злоупотребяват с алкохол стават агресивни и егоцентрични. Те могат много бързо да менят настроенията си и в моментите, в които са прекалили с алкохола могат да нараняват словесно близките си, след което да нямат спомен за това.

Отрицание

Отрицанието е често срещано при алкохолиците. Те отричат пред себе си и близките си, че имат проблем, за да могат да продължат да пият. Хората с такъв проблем често не осъзнават колко всъщност сериозен е той и рядко търсят помощ от близките си.

Загуба на памет

При алкохолизмът има ефект на натрупване и в резултат на това мозъчните клетки се увреждат, част от тях загиват и се нарушават невронните връзки. Под действието на тези нарушения започват да се наблюдават мозъчни дефицити, пациентите имат затруднения със запаметяване на нова информация и често нямат спомен какво са направили предната вечер.

Прочетете за:
Ефекти на алкохола върху здравето на мъжете
Алкохолен делир – delirium tremens