Начало / Психично здраве / Алкохолна абстиненция – симптоми

Алкохолна абстиненция – симптоми

фев. 10, 2021

алкохолна абстиненция

Синдром на алкохолна абстиненция възниква след внезапно прекъсване на консумацията на алкохол. Може да се появи при хора, които са имали много висока алкохолна консумация еднократно, но по-често се среща при хронични алкохолици.

Абстинентните симптоми се появяват 5-10 часа след последната употреба на алкохол, достигат своя максимум на 2-3-ия ден и изчезват на 4-5-ия ден. В продължение на 4-6 месеца може да има лека тревожност, безсъние.

Какви са симптомите при синдром на алкохолна абстиненция?

Абстинентният синдром протича с множество симптоми, които варират според тежестта му. Най-често се наблюдават: хиперактивност, напрегнатост, тревожност, тахикардия, изпотяване, гадене с или без повръщане.

Тремор

Характерен симптом е появата на тремор. Обикновено настъпва сутрин след една вечер без алкохол, но достига максимума си 24-36 часа след пълно спиране на приема на алкохол. Треморът засяга главно ръцете, но може да бъде и генерализиран. Намалява в покой и се засилва при двигателна активност и емоционален стрес. Понякога треморът може да е толкова силен, че пациентът не може да стои прав. В други случаи треморът не се вижда клинично, а болния го усеща като „вътрешно треперене“. Появяват се и някои автономни симптоми – учестен пулс, учестено дишане, повишена температура, зачервено лице, изпотяване, повишено кръвно налягане. Болният страда от безсъние, може да има кошмарни сънища.

Халюцинации

При около 25 % от пациентите се наблюдават халюцинации.

Пациентът може да вижда хора, животни (насекоми, мишки), които по-често се движат, могат да бъдат самостоятелни или в панорама, да са смалени или увеличени, да са неприятни и плашещи.

Пациентът може да чува различни звуци – звън, бръмчене, щракане, мелодия. Най-често чуват гласове на свои близки и приятели. Те могат директно да говорят на болния, но по-често го обсъждат с трето лице. Обикновено гласовете са упрекващи, заплашващи. Болният не може да прецини тяхната нереалност и може да извика полиция, да издигне барикада, за да се защити.

Халюцинациите са по-силни през нощта. Имат различна продължителност – от моментни до появяващи се всеки ден в продължение на дни или седмици.

Абстинентни припадъци

Абстинентни припадъци възникват при 2-5 % от пациентите до 48 часа след спиране на алкохола. Пикът на припадъците е след 13-24 часа. По-чести са при дългогодишни алкохолици, като рискът е дозозависим.

Абстинентният припадък обикновено е единичен, но може да има и поредица от 2 до 4 припадъка за един ден. Те са генерализирани, тонично-клонични, със загуба на съзнанието и обикновено предшестват появата на алкохолен делир.

При болен, получил абстинентен припадък за първи път, трябва задължително да се проведе компютърна томография на главния мозък, за да се изключат мозъчна контузия, субдурален хематом или субарахноиден кръвоизлив.

Алкохолен делир

Алкохолен делир (delirium tremens) се среща рядко, при тежка форма на абстинентен синдром. Възниква 48 до 72 часа след последния прием на алкохол. Най-често се среща при пациенти, които от години системно злоупотребяват с алкохол.

Алкохолният делир започва и завършва внезапно, като най-често продължителността му е 72 часа. Клинично протича с обърканост, психомоторна възбуда, халюцинации, тремор, безсъние, повишено кръвно налягане, учестен пулс, учестено дишане, обилно изпотяване, разширени зеници. Може да има периоди на обърканост и проясняване, което удължава продължителността на делира до няколко седмици. Делирът завършва внезапно, като пациентът изпада в дълбок сън и се събужда без спомен за периода на делира. По-рядко делирът може да отзвучи постепенно за 1-2 седмици.