Начало / Психично здраве / Антисоциално личностно разстройство

Антисоциално личностно разстройство

ное. 15, 2019

антисоциално личностно разстройство

Антисоциалното личностно разстройство, известно още като социопатия е психично разстройство, при което страдащите от него не зачитат общоприетите норми за правилно и грешно и игрнорират чувствата и правата на останалите. Хората, диагностицирани с този проблем имат склоността да манипулират, да се държат зле с другите без да проявяват признаци на съжаление или вина за това.

Много често страдащите от антисоциално личностно разстройство нарушават закона и се превръщат в престъпници. Те се държат импусливно и агресивно и се забелязва склонност към злоупотреба с алкохол или наркотици.

Какви са симптомите на антисоциално личностно разстройство?

По-честите признаци на това психично разстройство са

 • незачитане на общоприетите правила
 • цинично и неуважително поведение
 • арогантност и чувство на превъзходство
 • често престъпване на закона
 • накърняване на правата на останалите хора
 • импулсивност и трудности при планиране
 • враждебност и лесна раздразнителност
 • липса на емпатия
 • невъзможност да предвиди негативните последици от собственото деструктивно поведениие
 • липса на чувство за собствена отговорност и трудности при намиране и придържане към професия.

Обикновено симптомите на антисоциалното психично разстройство се проявяват около 15-18 годишна възраст. В тази възраст най-често се започва с чести лъжи, дребни кражби или агресия към хора и животни.

Какви са причините?

Нашата личност е комбинация от емоции, мисли и поведение, което ни прави уникални и неповторими. Тя се оформя през детството и юношеството чрез взаимодействия с другите хора и заобикалящата ни среда. Точната причина за развитие на антисоциално психично разстройство не е изяснена, но се смята, че състоянието може да има генетична основа и определени ситуации да спомагат за неговото отключване.

Рискови фактори

Някои фактори увеличават възможността да страдате от подобно състояние:

 • диагностициране на психично разстройство в детска възраст
 • фамилна анамнеза за антисоциално поведение или други психични заболявания
 • преживяване на травми, свързани с насилие в детството
 • нестабилна, враждебна или хаотична семейна среда.

Как може да се предпазите?

Няма точно определен начин, който може да ви гарантира, че вие или някой ваш близък няма да страда от антисоциално психично разствойство. Тъй като се смята, че корените на това състояние се поставят още в детството, родителите, учителите или други близки хора могат да забележат някои от алармиращите признаци при някое дете.

В тази крехка още възраст един от най-подходящите начини за туширане и може би предпазване са ясните и стриктни правила и следенето за тяхното изпълнение. В някои случаи семейната терапия или сесиите с психолог също могат да бъдат полезни.

За да се постави диагноза антисоциално психично разстройства е нужна обстойна психологична оценка, която да прецени дали държанието и наклонностите на съответния човек отговарят на характеристиките и по-честите симптоми.

Няма обшоприет метод за лечение на това психично разстройство. Мнението на повечето специалистите е, че психотерапията може да бъде много полезна за тези пациенти и може да помогне за изграждане на приемливи начини за овладяване на агресията и антисоциалното поведение. Няма одобрени методи за лечение на антисоциалното психично разстройство, но някои лекарства предписвани за близки до това разстройство, като тревожност и депресия в някои случаи могат да бъдат подходящи.

Прочетете за:
Психология на психопата
Какви разстройства на личността има?