Биполярното разстройство е психично разстройство, което засяга в най-висока степен настроенията. Пациентите често преминават от състояние на силна еуфория в депресия. Тази честа промяна на настроенията неминуемо се отразява и върху сексуалния живот и може да се наблюдава хиперсексуалност или липса на какъвто и да било интерес към интимна близост.

По време на маниен епизод пациентите с биполярно разстройство могат да имат сексуално поведение, което не е типично за тях. Най-често при такива епизоди се наблюдава хиперсексуалност, която може да се прояви по някои от следните начини:

  • силно повишена сексуалност
  • нужда от по-чести сексуални контакти, включително с непознати
  • честа мастурбация
  • прекалена ангажираност с мисли за секс
  • често гледане на порнография.

За пациентите с биполярно разстройство и техните партньори епизодите на хиперсексуалност могат да бъдат предизвикателство. При някои двойки се стига до развод и край на дългогодишни връзки, поради невъзможност на пациентите да контролират сексуалните си нужди по време на подобни епизоди.

Точно обратният сценарий се наблюдава, когато пациент с биполярно разстройство изпадне в епизод на депресия. Един от характерните белези на подобен епизод е липсата на какъвто и да било интерес към интимна близост – хипосексуалност.

Хипосексуалността също води до проблеми във връзката, защото партньорите често не могат да разберат подобно поведение и не могат да си обяснят каква е причината за нежеланието за секс. Това важи с особена сила ако преди това пациентът е бил в епизод на хиперсексуалност и изведнъж изпадне в абсолютно противоположното състояние. В такъв случай партньорът се чувства нежелан, объркан и отхвърлен.

Как да се справите със сексуалните проблеми, ако страдате от биполярно разстройство?

Научете се да разпознавате симптомите и какво ги предизвиква. Ако е нужно си записвайте в дневник при какви ситуации или след консумацията на какви продукти се е отключила промяна в настроението ви и се опитвайте впоследствие да ги избягвате. Например силният стрес или консумацията на алкохол могат да отключат депресивен епизод.

Интересувайте се какви странични ефекти могат да имат медикаментите, които приемате. Има медикаменти, които влияят на сексуалността, по-често в негативна насока. Винаги, когато ви предписват някакъв медикамент се интересувайте дали той може да повлияе и на този аспект от живота ви.

Бъдете наясно с последиците от решенията, които взимате за сексуалното ви здраве. По време на хиперсексуални епизоди пациентите могат да се впуснат в недотолкова добре обмислени сексуални контакти и да застрашат своето здраве и това на партньора си. На първо място трябва да знаете как да се предпазвате от полово-предавани заболявания и да използвате предпазни средства.

Помислете за поведенческа или сексуална терапия. Подобен вид терапия може да ви помогне да се справите по-лесно със сексуалните проблеми, до които води вашето заболяване. При работата си със специалист може да успеете да изградите техники за справяне и контролиране на импулсите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!