Начало / Психично здраве / Бърнаут синдром – какво представлява?

Бърнаут синдром – какво представлява?

окт. 9, 2018

бърнаут синдром

В последните години все по-често се говори за бърнаут синдром и той, като че ли се превръща в масов феномен. Все повече хора се налага да пропускат работа поради това състояние. Но това заболяване ли е точно и с какво бърнаут синдрома се различава от депресията? На много от въпросите, касаещи това състояние все още няма точен отговор.

Терминът бърнаут за първи път е употребен от американският психолог Хърбърт Фройденберг. Той го е използвал, за да опише последствията от силен и постоянен стрес, при хора чиято професия е свързана с оказване на помощ на хората, като лекари или медицински сестри. В днешно време все повече хора се засягат от това състояние и то се разпростира далеч над тези професии.

Какви са симптомите на бърнаут синдром?

Смята се, че при това състояние може да има най-различни симптоми и между специалистите няма консенсус кои точно от тях се дължат на бърнаут синдром и кои не. Има съгласие обаче по отношение на твърдението, че оплакванията на пациентите в голяма степен са свързани със стрес, дължащ се на работата, която извършва пациентът или стрес идващ от друго място. Например грижите за болен роднина също могат да доведат до стрес и да допринесат за бърнаут синдром.

Има няколко категории симптоми, за които специалистите смятат, че могат да бъдат признак за бърнаут синдром и те са:

Признаци на физическо и емоционално изтощение

– хронична умора – в началото пациентите се чувстват изморени и нямат енергия. В по-късните етапи те чувстват като физическа, така и емоционална преумора и започват да изпитват страх от предстоящите в следващите дни задачи.

– влошена концентрация – в началото се влошава способността за фокусиране и е възможно от време на време пациентите да имат проблеми с паметта.

– често боледуване – поради липсата на енергия и изтощението, което пациентите чувстват може да се влоши и техният имунитет и да станат по-лесно податливи на настинки и инфекции.

– тревожност – в началото пациентите се чувстват напрегнати, притеснени и може да са по-раздразнителни от обикновено. При напредване на състоянието тревожността им може да стане толкова интензивна, че да им пречи да са продуктивни на работното място и да причини проблеми и в отношенията с близките.

Признаци на цинизъм и отчуждение

– отчуждение от работата и свързаните с нея дейности – хората, които страдат от бърнаут синдром намират работата си за изключително стресираща и разочароваща. Те може да станат цинични по отношение на условията, в които работят или колегите си. В същото време някои от тях емоционално се дистанцират и губят удовлетворението, което преди им е доставяла работата.

– изолация – в началото това може да изглежда като нежелание за социализация. При напредване на състоянието пациентите дори може да започнат да проявяват агресия, да закъсняват или да си тръгват по-рано от работа поради нежеланието си да комуникират с останалите.

Признаци на неефективност

– влошена продуктивност – хроничният стрес и свързаният с него бърнаут синдром водят до влошаване на продуктивността на засегнатите хора. Те все по-често не успяват да завършат проектите си навреме и задачи, които преди са извършвали с лекота сега им се струват като тежко бреме.

– чувство на апатия и безнадеждност – влошаването на представянето на работното място и затрудненията, които срещат пациентите в ежедневието си може да ги накара да се чувстват сякаш нищо не се случва както са очаквали. С влошаване на симптомите тези чувства могат да се задълбочат.

Как се диагностицира бърнаут синдрома?

Все още няма разработена методология, която да спомага за точно поставяне на диагноза. Симптомите, за които се твърди, че се причиняват от бърнаут синдрома могат да се дължат и на други психични състояния, като депресия, тревожно разстройство или синдром на хроничната умора. Затова е и изключително важно преди да се постави диагноза бърнаут синдром да бъдат изключени другите възможности, за да не се започне лечение, което не би помогнало на пациента.