Начало / Психично здраве / Дисоциативна амнезия – причинява се от стрес

Дисоциативна амнезия – причинява се от стрес

ян. 21, 2022

дисоциативна амнезия

Дисоциативна амнезия означава загуба на спомен за конкретно събитие или важна лична информация (например собствено име и адрес, семество). Обикновено се дължи на преживяна травма или силен стрес.

Дисоциативната амнезия принадлежи към дисоциативните (конверзионни) разстройства. Към тях се отнасят още дисоциативно разстройство на идентичността и разстройство на деперсонализация/дереализация.

Какви са причините за дисоциативна амнезия?

При дисоциативната амнезия не се открива органично мозъчно увреждане. Тя се дължи на преживян огромен стрес, който може да бъде причинен от травматични събития като физическо или сексуално насилие, катастрофа, природно бедствие, смърт на любим човек, финансови загуби, война.

Какви са симптомите на дисоциативна амнезия?

Основният симптом на дисоциативната амнезия е загубата на памет. Пристъпите на амнезия обикновено се появяват внезапно и могат да продължат часове, дни, седмици, рядко месеци или години. В много случаи на дисоциативна амнезия, пациентът не е наясно, че е претърпял загуба на паметта.

Какви видове дисоциативна амнезия има?

Има различни видове дисоциативна амнезия, според това колко тежка е загубата на памет и какъв вид информация се губи.

 • Локализирана амнезия

Локализирана амнезия означава, че пациентът не може да си спомни подробности за конкретно събитие или за конкретен период от време. В повечето случаи блокираните спомени са свързани с преживяна травма или стрес. Например, човек, който е бил малтретиран като дете, може да няма спомени от детството по времето, когато е бил малтретиран. Жертва на престъпление може да няма спомен, че е била ограбена, но може да помни подробности от останалата част от този ден. Периодът от време, който е забравен може да варира от минути до десетилетия и обикновено е ясно разграничен.

 • Селективна амнезия

Селективна амнезия означава загуба на спомен само за някои събития през определен период от време или само за част от травматичното събитие. Например, пациентът може да забрави някои моменти от травматично събитие, но не всички.

 • Систематизирана амнезия

Систематизираната амнезия е загуба на спомени, свързани с конкретна категория или индивид. Например, пациентът може да блокира всички спомени, свързани с конкретен човек.

 • Продължителна амнезия

При този тип амнезия човек забравя всяко ново събитие, което се случва.

 • Генерализирана амнезия

Среща се рядко. Възниква, когато пациентът напълно забрави собствената си идентичност. Той може да не помни името си, къде е работил, кои са близките и приятелите му. Някои хора с генерализирана амнезия може да загубят умения, които са имали преди това.

 • Дисоциативна фуга

Дисоциативната фуга е тежка форма на дисоциативна амнезия. Пациентът забравя важни подробности за живота и самоличността си, напуска семейството и работата си. Обикновено се проявява като внезапно, неочаквано пътуване далеч от дома. Човек с дисоциативна фуга може да се скита, да започне нова работа, да придобие изцяло нова идентичност. След като амнезията приключи, пациентът не си спомня как се е озовал в новата ситуация. Той може да изпитва срам, дискомфорт, депресия.

Как се диагностицира дисоциативната амнезия?

Диагнозата на дисоциативната амнезия е клинична и се основава на следните критерии:

 • пациентите не могат да си спомнят важна лична информация
 • загубата на памет причинява значителен дистрес и нарушава нормалното социално или професионално функциониране.

За изключване на други възможни причини за амнезията (напр. мозъчна травма, страничен ефект от лекарства) може да се извърши компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, ЕЕГ, кръвни изследвания.

Какво е лечението на дисоциативната амнезия?

Лечението на дисоциативната амнезия цели подпомагане на пациента да възстанови спомените си. Използват се различни форми на психотерапия, например:

 • когнитивно-поведенческа терапия
 • семейна терапия
 • арт терапия
 • хипнотерапия.

Няма медикаментозно лечение на дисоциативната амнезия. За справяне с някои съпътстващи симптоми, като тревожност, депресия може да се приложат анксиолитици, антидепресанти.

Прочетете за:
Амнезия