Начало / Психично здраве / Зависимо личностно разстройство – симптоми

Зависимо личностно разстройство – симптоми

ян. 18, 2018

зависимо личностно разстройство

Случвало ли ви се е да се чудите защо ваш близък приятел или роднина се притеснява толкова много за мнението или отношението към него на близките му хора, като роднини или партньор. Възможно е този човек да се бори със зависимо личностно разстройство.

Този вид разстройство се характеризира с дълготрайна нужда от чужди грижи и страх от изоставяне или отхвърляне от близките. Пациентите, страдащи от такава зависимост имат силно подчинително поведение, което кара останалите да проявят желание да се грижат за него.

Хората със зависимо личностно разстройство често биват определяни, като песимисти, подценяващи собствените си способности и имащи много ниско самочувствие. Те приемат критиките и неодобрението, като потвърждение на убеждението си за собствената си безполезност. Често търсят защита от близките си и предпочитат някой да доминира над тях.

По-често срещани симптоми при зависимо личностно разстройство са:

Изглеждат много нуждаещи се от внимание

В присъствието на човекът, от който те очакват грижи и внимание пациентите с личностно разстройство изглеждат много нуждаещи се. Те изпитват силна нужда близките им да им помагат при взимането на най-обикновени ежедневни решения и да се грижат за тях. Подхранването на тази нужда прави пациентите още по-зависими.

Тревожност при раздели

Едно е да сте тревожни и разстроени, ако ваш близък отсъства от дома за няколко седмици или месеца. Но е друго да изпитвате тревожност и неспокойствие, ако този ваш близък го няма само за няколко часа. Това е често срещано при пациентите със зависимо личностно разстройство. В такива ситуации те много трудно се фокусират върху ежедневните си дейности и непрекъснато мислят за липсата на своя близък, което може да се отрази много негативно на работата им или отношенията с останалите хора.

Трудности при взимане на решения

Пациентите с това личностно разстройство много трудно взимат каквито и да било решения без съвет от човекът, от когото зависят и на когото сляпо вярват. В началото те търсят помощ за по-сериозни и важни решения, но с времето губят способността си да решат дори и най-обикновени ежедневни задачи без да се допитат до своя близък човек.

Изолиране от останалия свят

Един от характерните симптоми при зависимото личностно разстройство е фокусирането върху мнението и желанията само на един доминиращ човек и изолиране от останалия свят. Пациентите започват да прекъсват връзките си с останалите си близки и приятели. Често се случва така, че те напускат дома си само, за да отидат на работа или, за да посещават събития заедно с човека, на когото вярват и от когото зависят.

Избягване на отговорности

Пациентите със зависимо личностно разстройство изпитват силен страх от критики и поради тази причина често им липсва инициативност. Това води до нежелание да се поемат редица отговорности в работата например, което в дългосрочен план може да има негативен ефект.

Толерантност към лошо държание

Всички връзки са различни. Някои хора предпочитат да са във връзка, в която и двамата партньори са равнопоставени. Други пък имат нуждата партньорът им да поеме по-голямата инициатива.

И в двата типа връзки има положителни и отрицателни страни. Най-важното е и двамата партньори да са щастливи и удовлетворени. В нито единият от двата типа връзки някой от партньорите не трябва да си позволява да се държи зле с другия или да налага насилие под каквато и да била форма. При пациентите със зависимо личностно разстройство обаче тези негативни и недопустими аспекти на една връзка може да изглеждат приемливи. Така те могат да се окажат във връзка, в която другия злоупотребява с тях.