Начало / Психично здраве / Как да се справите с натрапчивите мисли?

Как да се справите с натрапчивите мисли?

фев. 21, 2020

натрапчивите мисли

Натрапчивите мисли са мисли, които сякаш се забиват в ума ни. Те могат да причинят дистрес, тъй като естеството на мисълта може да е разстройващо. Възможно е също така да се появяват често, което може да влоши ситуацията. Натрапчивите мисли могат да бъдат мисли от сексуално естество, включително фантазии или мисли за поведение, което вие намирате за неподходящо и притеснително.

Това, което дава сила на този род мисли е факта, че хората им отдават прекалено голямо значение. Те могат да се фиксират върху тях, да се чувстват засрамени и да се стараят да ги прикрият от близките си.

Как да се справите с натрапчивите мисли?

Няма начин, чрез който напълно да се отървете от този вид мисли, но има някои методи, които могат да ви помогнат да не се чувствате толкова напрегнати, когато подобна натрапчива мисъл се появи в съзнанието ви. Някои от тях са:

Оставете ги да изчезнат от само себе си

Натрапчивите мисли са най-стресиращи, когато им отдадете голямо значение и започнете да се чувствате дискомфортно от тяхната поява. Трябва да промените отношението си към тези мисли и да им позволите да изчезнат от само себе си.

Фокусирайте се върху нещо друго

Има голяма разлика между разсейване и рефокусиране на енергията. Именно фокусирането на вниманието към нещо друго може да ви помогне да се справите по-лесно с натрапчивите мисли. Когато подобна мисъл се появи се постарайте да ангажирате съзнанието си с нещо друго, като например спорт или друга дейност, която ви доставя удоволствие и ви успокоява.

Разберете какво отключва подобни мисли в съзнанието ви

Познаването на факторите и ситуациите, които причиняват отключване на натрапчиви мисли при вас може да помогне много за тяхната превенция. Много често подобни мисли се отключват от някои фактори от външната среда или пък вашето психично и физическо състояние.

Напомняйте си, че това са само мисли

Друг начин да победите натрапчивите мисли и да не им позволите да превземат съзнанието ви е да си напомняте, че това са само мисли, които нямат сила над вас. Ежедневно през ума преминават хиляди мисли, на които не обръщате почти никакво внимание. Като си припомняте, че мислите не могат да ви наранят има много по-голяма вероятност да се справите с тхя по-бързо без да повлияят по някакъв начин на поведението ви.

Поговорете с приятел

За голяма част от хората е трудно да говорят за натрапчивите мисли, които имат с близките си поради страх от отхвърляне. Трябва обаче да не забравяте, че вие не сте единствените в подобна ситуация. Припомняйки си това ще ви е по-лесно да споделите с приятел за проблема си. Разговорът ще ви успокои, а и подкрепата от близък ще ви даде сили да се справите с натрапчивите мисли.

Обърнете се към специалист

Ако натрапчивие мисли често се появяват в съзнанието ви и не успявате сами да се справите с тях е добре да се консултирате със специалист. Той може да ви помогне да осъзнаете дали нещо в миналото ви, като например някаква травма или негативно преживяване не са причината за натрапчивите мисли и да изградите стратегии за справяне с проблема.