Меню

Случвало ли ви се е обикновени звуци от средата, която ви заобикаля да предизвикат у вас силни емоционални реакции. Това се крие под термина мизофония – много силна реакция и изпитване на ненавист към някои определени звуци.

Мизофонията е разстройство, при което чуването на някои звуци предизвиква силен емоционален или психологически отговор, което от останалите хора може да бъде определено като необоснавано.

Хората, които страдат от мизофония определят дразнещите звуци, като такива, които „могат да те побъркат“.  Най-обикновени звуци, като например звукът от дъвчене на храна или издишване на въздух може да бъдат дразнещи за тези хора.

Каква може да бъде причината за мизофония?

Учените все още не са изяснили каква е точната причина за мизофония. По-честа тя е при хората, които страдат от следните разстройства:

 • обсесивно-компулсивно разстройство
 • синдром на Турет
 • тревожно разстройство
 • тинитус (шум в ушите).

Обикновено мизофонията се отключва в ранна възраст преди навлизане в пубертет, като женския пол е по-засегнат. В началото при отключване на това разстройство един от първите дразнещи звуци, обикновено е звук, който някой член от семейството издава при дъвчене, например, а след това се наслагват и други дразнещи шумове, като например звуците, които хората издават при преглъщане, прочистване на гърлото, тиктакане на часовник, отваряне и затваряне на врати, тракане по клавиатура или звуци на птици и други животни.

Един от най-добрите начини да разберете какво изпитват хората, които страдат от мизофония е да си представите какво е усещането при чуване на нокти да се стържат по дъска за писане – кожата ви настръхва, нервите се опъват и нямате търпение това да спре. При тези хора това усещане може да се изпитва няколко пъти дневно при чуването на отключващите и дразнещи при тях звуци.

Какво е лечението?

Няма специфично лечение за мизофонията. Повечето хора, които страдат от това разстройство си изграждат стратегии за справяне, като по-често използваните са:

 • носене на слушалки или слушане на музика, която да заглуши дразнещите звуци
 • тапи за уши
 • сядане на места в автобуса или в ресторант, които са далеч от дразнещите звуци
 • практикуване на медитация или техники за релаксация и намаляване на стреса
 • разговори с близките и споделяне какви са дразнещите шумове.

Начинът ви на живот също може да се отрази на мизофонията ви. Старайте се да контролирате нивата на стреса, да спите достатъчно и да сте физически активни. Носете винаги в себе си тапи за уши или слушалки, за да сте подготвени, ако попаднете на място, на което е възможно да чуете шумове, които са дразнещи за вас.

Може да се насочите и към специалист – психолог, който да ви помогне да изградите стратегия за справяне с проблема. Срещите със специалист също така могат да са полезни и за споделяне и обсъждане на проблеми и конфликти, които могат да възникнат в семейството или в близкото обкръжение на хората, които страдат от мизофония.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!