Начало / Психично здраве / Нарцистично личностно разстройство

Нарцистично личностно разстройство

май 19, 2016

нарцистично личностно разстройство

Нарцистично личностно разстройство е психично разстройство, при което пациентите имат повишено чувство за собствената си ценност и важност. Те имат нужда от постоянно признаване от другите и не изпитват съчувствие към останалите. Зад маската на свръхсамочувствието на тези пациенти лежи едно много лесно ранимо самочувствие, което е много чувствително и на най-малките критики.

Нарцисизмът като личностно разстройство води до проблеми в много сфери от живота на пациента, например във връзките му с близки и приятели, на работното място, в училище. Често пациентите, страдащи от това разстройство са нещастни и разстроени, когато не им се обръща достатъчно внимание, което те смятат, че заслужават.

Какви са причините?

Учените все още не са установили каква е причината за нарцистичното личностно разстройство. Както при другите психични разстройства и тук причината е комплексна.

Какви са симптомите на нарцистично личностно разстройство?

Нарцистичното разстройство спада към групата на личностните разстройства. Личностните разстройства са състояния, при които пациентите се държат по неадекватен за социалното общество начин и това снижава възможността им да водят пълноценен начин на живот и да комуникират адекватно с останалите. Учените са определели няколко характерни черти на пациентите с нарцистично личностно разстройство. Някои от тях са:

  • преувеличено чувство за лична важност
  • преувеличаване на собствените успехи и таланти
  • изискване на постоянно признаване на постиженията си, колкото и минимални да са те
  • очакване на специално отношение и получаване на облаги, без значение дали са заслужени
  • невъзможност да се разпознаят нуждите и чувствата на останалите хора
  • чувство на завист при успехи на други хора от обкръжението на пациента
  • арогантно държание.

При нарцистичното личностно разстройство пациентите преминават границата на здравословното самочувствие и изпадат в крайности, които не са полезни, нито за тях, нито за близките им хора.

Как се поставя диагнозата нарцистично личностно разстройство?

Диагнозата нарцистично разстройство се поставя на база на:

  • характерните признаци и симптоми на пациента
  • обстоен психологически преглед и събеседване на пациента със специалист психиатър
  • физикален преглед за отхвърляне на друга причина за симптомите.

Какво е лечението?

Лечението на нарцистичното разстройство се фокусира върху психотерапията и воденето на разговори с психиатър. При тези разговори пациентите могат да се научат да комуникират по-добре с останалите хора и да се наслаждават на комуникацията без да изискват постоянно признание. Освен това те могат да осъзнаят къде се корени желанието им да се състезават с останалите и да искат винаги да са най-добри.

Тъй като личностните черти трудно могат да бъдат коригирани може да бъдат нужни години психотерапия преди пациентите да се справят със своето личностно разстройство.

За лечение на нарцистичното личностно разстройство няма медикаменти, които да могат да бъдат използвани.

Прочетете за:
Разстройства на личността – видове