Начало / Психично здраве / Обсесивно-компулсивно разстройство – симптоми

Обсесивно-компулсивно разстройство – симптоми

юли 6, 2017

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство представлява тревожно състояние, характеризиращо се с натрапливи мисли (обсесии), които водят до повтарящи се действия – компулсии (ритуали). Обикновено започва в юношеска възраст и може да продължи през целия живот на пациента. Симптомите на заболяването могат значително да варират – от леки или умерени до много тежки, отнемащи време и затрудняващи ежедневието на болния.

Обсесивно-компулсивното разстройство обикновено включва обсесии и компулсии, но може да има и само натрапливи мисли или само компулсии.

Обсесиите представляват нежелани натрапливи мисли или представи, които постоянно нахлуват в съзнанието на пациента. Той осъзнава, че те са безсмислени, опитва се да се бори срещу тяхното нахлуване, но не успява и те се натрапват отново и отново. Често съдържанието на обсесивните мисли е неприятно за болния и предизвикват безпокойство и тревога у него.

Компулсиите са повтарящи се действия, които пациента извършва многократно, въпреки че осъзнава тяхното безсмислие. Обикновено компулсиите или ритуалите се извършват с цел да се премахне тревожността, предизвикана от обсесията. За съжаление обаче облекчението от безпокойството е краткотрайно и натрапливите мисли се появяват отново. Това води до задълбочаване на компулсиите и до порочен кръг.

Действията се извършват в определена последователност, с определен брой повторения и ако ритуалът се прекъсне или наруши се започва отново. В противен случай нараства тревожността с мисли за беди, които ще сполетят болния или близките му.

Компулсиите са мъчителни с това, че се повтарят многократно, ангажират времето и вниманието на болния, изморяват го с постоянната тревога дали са изпълнени перфектно. Това пречи на извършването на ежедневните дейности на пациента, отразява се негативно на отношенията му с хората.

Често срещани обсесии и компулсии са:

  • страх от заразяване или замърсяване, водещ до често миене на ръцете и чистене

Страхът от заразяване с бактерии и вируси е често срещана обсесия. Тя кара болните да избягват допира до хора, предмети, за да намалят риска от заразяване. Те започват многократно да мият ръцете си с вода и сапун, което може да доведе до увреждане на кожата. Наред с миенето на ръцете постоянното чистене на дома е също начин за намаляване на натрапливите мисли.

  • подреждане на предметите по точно определен начин

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство могат да имат обсесия за подреждане на дадени предмети в точно определен ред и симетрия. Те изпитват силна тревога ако предметите на са подредени по правилния според тях начин.

  • постоянно съмнение и проверка

Страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство могат да имат постоянни натрапливи мисли, че са забравили да направят нещо, например да заключат вратата, да изключат някой електроуред. Подобни мисли е имал всеки, но докато здравият човек осъзнава, че са неоснователни и лесно може да ги прогони от съзнанието си, то болният човек е обсебен от тях и може многократно да се връща за проверка.

  • броене, почукване, докосване

Някои хора с обсесивно-компулсивно разстройство непрекъснато броят, например стъпалата като изкачват стълби. Докосват предмети определен брой пъти, например докосват вратата 5 пъти преди да излезнат.

  • натрапливи мисли за агресия

Особено мъчителни са натрапливите мисли за извършването на някакво насилие. Болните могат да имат постоянен страх, че ще станат жертва на насилие или че те самите ще наранят някого.