Начало / Психично здраве / Как да повишим самочувствието си?

Как да повишим самочувствието си?

ян. 9, 2017

самочувствие

Всеки от нас е имал моменти в живота си, когато се е борил с ниско самочувствие и липса на вяра в собствените възможности. Когато обаче липсата на самочувствие се превърне в дълготраен проблем това може да се отрази негативно на нашето психическо състояние и на живота ни.

Всеки от нас трябва да обича себе си и да вярва в своите възможности. Само така може да виждаме позитивните неща покрай себе си и да се чувстваме добре. Когато сме изпълнени с положителна енергия много по-лесно се справяме с трудностите, които срещаме в ежедневието си.

Каква е причината за ниско самочувствие?

Най-често още в детството си започваме да страдаме от липса на самочувствие. Учителите, приятелите, родителите и медиите покрай нас ни карат да се чувстваме сякаш не сме достатъчно добри. Много често децата смятат, че не могат да задоволят напълно очакванията на техните родители.

Как се отразява ниското самочувствие на нашия живот?

Проблемът с липсата на самочувствие е, че след време хората започват да вярват, че наистина не са достатъчно добри и тяхното мислене се променя в тази насока. Те често смятат, че не заслужават да бъдат щастливи и започват да избягват ситуации, които са им непознати или срещи с нови хора. Пациентите с ниско самочувствие лесно изпадат в депресия и развиват нездравословни навици като тютюнопушене или злоупотребяване с алкохол.

Как да се справите с ниското самочувствие?

Направете си списък със силните и слабите си страни

Помолете ваш роднина или приятел да ви помогне да направите списък кои са вашите силни и слаби страни. Нужен ви е допълнителен човек, защото много често хората с ниско самочувствие не са достатъчно обективни и трудно виждат своите положителни качества. След като съставите списъка го сложете на някакво видимо място, където да го виждате всеки ден и да се мотивирате.

Мислете позитивно

Напомняйте си, че въпреки трудностите, които срещате вие сте специален и важен човек за много хора покрай вас и заслужавате да бъдете щастливи. Не позволявайте в съзнанието ви да се загнездват негативни мисли, като „Аз съм нещастник“,“ Никога не правя нещо, както трябва“ и т.н.

Фокусирайте се върху нещата, които обичате да правите

Когато правите нещо, което ви е приятно най-често се чувствате добре и щастливи. Открийте какво ви харесва и по-често се отдавайте на тези дейности. Ако обичате да се разхождате в планината и така се зареждате с положителни емоции се страйте по-често да го правите. Ако загубите мотивацията си се запитайте дали наистина правите това, което ви харесва.

Обърнете внимание на приятелския си кръг

Ако в обкръжението ви има хора, които ви карат да се чувствате зле и ви подтискат по-добре спрете да се виждате с тях. Срещайте се с хората, с които ви е приятно да прекарвате своето време и с които се забавлявате.

Научете се да казвате „Не“

Хората с ниско самочувствие трудно отказват, дори когато нещото което трябва да направят не им е приятно. Трябва да се научите, че това да казвате „Не“ на някого няма да развали взаимоотношенията ви с този човек. Трябва да отстоявате собствената си позиция и да не си позволявате да вършите нещо само, за да угодите на някой друг.