Начало / Психично здраве / Повторяеми поведения (навици), насочени към тялото

Повторяеми поведения (навици), насочени към тялото

фев. 1, 2019

повторяеми поведения

Повторяемото поведение (навик), насочено към тялото спада към групата на психичните разстройства. Това са състояния, при които хората често докосват тялото или косата си например, при което си причиняват някакъв физически дискомфорт.

Всеки от нас в някакъв етап от живота си е заучил някакви навици, които в по-голямата част улесняват живота ни и са социално приемливи, като миенето на ръцете след ходене до тоалетната например. Навиците най-общо могат да бъдат разпределени в две категории: полезни и вредни. Има и едно средно положение, при което навикът обикновено е полезен, но ако прекаляваме с неговото повтаряне можем да си навредим. Например миенето на зъбите е полезно, но ако прекалено често го правите може да изтъркате техния емайл или да увредите венците.

Когато навикът е съпроводен с изпитване на безпокойство и силна нужда от извършване на тази повторяема дейност, тогава вече можем да говорим за психично разстройство.

Кои са групите в риск?

Все още не е изяснена точната причина, поради която някои хора страдат от подобен тип разстройства, но учените смятат, че нашите гени оказват известно влияние. Ако някой от семейството ви е диагностициран с подобно състояние има по-голям риск и вие да страдате от него. Други фактори, които могат да повлияят са нивото на стрес, на който сте изложени, стресиращи събития от детството. По-често от подобен тип разстройства страда женския пол.

Някои от по-често срещаните повторяеми поведения с фокус към тялото са:

Дерматиломания – разчопляне на кожата

Ако изпитвате натрапчиво желание да чоплите пъпки, струпеи или дори здрава кожа е възможно да страдате от дерматиломания. Лекарите все още не са установили каква е причината за появата на подобно състояние. То е по-често срещано сред хора, които са диагностицирани с обсесивно-компулсивно разстройство. За да се справите с импулса да стиснете някоя пъпка, която се е появила по тялото ви може да се опитвате да държите ръцете си заети с нещо.

Онихофагия – гризане на нокти

Най-често познавате този вреден навик не като онихофагия, а гризане на нокти. Много хора по света страдат от подобно състояние в някакъв етап от живота си. Не само, че увреждате кожата и ноктите си, но може да увредите зъбите си и дори да инфектирате нокътното ложе. Опитайте се да поддържате ноктите си къси и ако е нужно се консултирайте със специалист, който да ви помогне да се справите с проблема.

Морсикатио лабиорум – гризане на устните

Зад този латински термин се крие навикът да хапете, гризите или смучете вътрешната си устна. След време на най-често нахапваните места може да се появят бели или жълтеникави плаки. Носенето на устройство, което държи долните ви зъби малко по-далеч от устните може да помогне да се приключи с вредния навик.

Дерматофагия – гризане на кожата

Това е състояние, при което хората често нагризват кожичките около ноктите си. Дерматофагията, подобно и на останалите вредни навици се предизвиква най-често от стрес.

Ринотилексомания – бъркане в носа

Ако често си бъркате в носа и това пречи на ежедневието ви е възможно да страдате от ринотилексомания. В по-тежките случаи някои хора прекарват по няколко часа дневно, за да са сигурни, че носът им е чист. Опитайте се да обръщате внимание в какви ситуации се проявява най-често вашата нужда да си бъркате в носа. Това може да ви помогне да откриете отключващите фактори и да работите в насока към изкореняване на проблема.

Други повторяеми поведения, насочени към тялото са:

  • трихотиломания – скубане на косми
  • трихофагия – ядене на коса
  • бруксизъм – скърцане със зъби.