Начало / Психично здраве / Полова дисфория – какво представлява?

Полова дисфория – какво представлява?

авг. 17, 2018

полова дисфория

Половата дисфория или позната още в миналото като полово личностово разстройство се характеризира със силно и постоянно припознаване в противоположния пол. Хората, страдащи от това разстройство желаят да живеят като представители на другия пол. Например, ако мъж страда от полова дисфория е много вероятно той да се облича с женски дрехи и да има женски маниери.

Усещането, че собственото ви тяло не съответства на пола, към който искате да принадлежите може да е съпроводено със сериозен дискомфорт и стрес. Поради тези особености пациентите често срещат затруднения в ежедневните си дейности, на работа или при социални събития.

В миналото половата дисфория е била наричана още транссексуализъм, но този термин вече е отхвърлен. В днешно време, човек, който смята, че тялото му не съответства на пола му се нарича още трансджендър. Трябва да сте наясно, че половата дисфория не е равнозначно на хомосексуализъм. Вашето вътрешно усещане за полова принадлежност не е същото като сексуалната ориентация.

Какви са признаците и как се поставя диагноза?

За да се постави диагноза полова дисфория, пациентът трябва да има признаци, съответстващи на това състояние за поне 6 месеца. При децата някои от симптомите, които могат да наведат специалистите към тази диагноза са:

  • повтаряне, че е момиче например от момче, което има физически признаци, причисляващи го към мъжкия пол
  • повече приятели от полът, към който се причислява пациентът
  • отхвърляне на дрехи и играчки, които са характерни за момичета или за момчета
  • отказ да уринира по начинът, характерен за мъжкия или женския пол
  • чувство на сериозен дискомфорт от промените, които настъпват в тялото по време на пубертета

При тинейджърите и възрастните, някои от по-характерните симптоми са:

  • убеденост, че полът не съответства на физическите характеристики на тялото им
  • чувство на срам от половите си органи
  • желание за премахване на гениталиите и други полови белези.

Поставянето на диагноза и лечението на половата дисфория е важно. При тези пациенти има повишен риск от психични разстройства. Те по-често страдат от депресия, тревожни разстройства, шизофрения, хранителни разстройства, злоупотреба със субстанции.

Какво е лечението?

Целта на лечението при полова дисфория не е да се промени това към кой пол се причислява пациентът. Желанието на специалистите е да помогнат на пациентите да преодолеят стресът и дискомфортът, който те изпитват от несъотвествието на техните физически характеристики с вътрешното им усещане за полова принадлежност.

Обикновено се започва със сеанси с психиатър, при които пациентите могат да споделят своите притеснения относно външния си вид и как се чувстват. В някои случаи може да се препоръча медицинска интервенция, като например:

Хормонално лечение

На пациент с полова дисфория от мъжки пол  например, може да се предпише прием на женския полов хормон естроген, за да развие в по-голяма степен женски черти.

Операция

Някои пациенти избират да се подложат на операция за смяна на пола. В някои случаи могат да бъдат предприети хиругични интервенции, които да доближат колкото е възможно пациентът към вида, към който се стреми.