Начало / Психично здраве / Как да разпознаем прикритата депресия?

Как да разпознаем прикритата депресия?

авг. 7, 2017

депресия

Когато чуете, че някой страда от депресия вероятно си представяте човек, който стои сам в тиха стая, чувства се нещастен и избягва социални контакти. Има обаче много хора, които не изглеждат така, но въпреки всичко страдат от депресия и не са диагностицирани с това състояние.

Това са така наречените пациенти със скрита депресия. Много често те не искат да признаят значението на своите депресивни чувства. Мислят си, че ако продължат да живеят живота си без да им обръщат внимание депресията ще си отиде от само себе си. В много редки случаи това се случва, но по-често симптомите се задълбочават.

Кои са по-честите признаци на прикритата депресия?

Необичайни навици за сън или хранене

Когато един човек значително промени навиците си за сън или хранене това обикновено е признак, че нещо не е наред с него. Сънят е основата на доброто психично и физическо състояние. Когато един човек не може да спи добре това може да означава, че той страда от депресия, за която не предполага или иска да прикрие.

Други пък се обръщат към храната или алкохола за успокоение. Храната може да помогне на някой, който се чувства потиснат да се почувства по-добре, макар и за кратко. В някои случаи пациентите с прикрита депресия минават в друга крайност и губят интерес към храната, защото не виждат никакво значение с какво се хранят.

Полагат усилия да изглеждат щастливи

На всички ни се е случвало да срещаме хора, които изглеждат сякаш се опитват да се насилват да изглеждат щастливи. Това е маска, която най-вероятно на всички ни се налага да слагаме от време на време. Но колкото повече време се опитвате да се насилвате да изглеждате щастливи, толкова по-лесно останалите ще забележат, че нещо не е наред. Затова и пациентите с прикрита депресия избягват да прекарват дълго време с други хора и си търсят извинения да пропуснат излизане, вечеря или други социални събития.

Внезапни изблици на гняв

Много често асоциираме депресията с апатия, но понякога тя може да бъде съпроводена с внезапни и неочаквани изблици на гняв. Експертите са забелязали, че пациентите с прикрита депресия са избухливи, макар и тази тяхна черта да се проявява рядко.

По-чувствителни от останалите

Пациентите, които се опитват да прикрият своята депресия често са по-чувствителни от останалите хора. На близките им може да им направи впечатление, че те не проявяват винаги емоциите си, но от време на време избухват в сълзи без някаква явна причина.

Изглеждат по-песимистично настроени от обикновено

Психолозите наричат този феномен депресивен реализъм и има направени  проучвания в тази насока. Когато един човек страда от депресия той има по-реална представа за света около себе си, докато останалите хора обикновено са по-оптимистични и вярват, че мечтите им може и да се сбъднат. Пациентите с депресия не вярват в подобно нещо.