Начало / Психично здраве / Каква е разликата между Алцхаймер и деменция?

Каква е разликата между Алцхаймер и деменция?

окт. 3, 2017

деменция

Медицинските понятия болест на Алцхаймер и деменция често се използват едновременно, защото много хора си мислят, че това са две имена на едно и също заболяване, но това не е така. За пациентите и техните близки двете заболявания изглеждат много близки и сходни. Между тях обаче има разлики, които помагат за разпознаването им.

Алхаймерът и деменцията като заболявания все още не са напълно изяснени от учените и са обвити в мистерия в голяма степен. Затова и много често се бъркат. Според учените деменцията е състояние, при което се нарушава дейността на мозъка, особено способността за комуникация и извършване на ежедневни дейности. Алцхаймерът от своя страна е форма на деменция, при която се засягат точно определени части от мозъка, които контролират мисловния процес, речта и спомените.

Какво точно е деменцията?

Под деменция всъщност се разбира група мозъчни увреждания, при които се нарушава мисловния процес и запаметяването. Тя често се използва за назоваване на когнитивния спад, който настъпва с напредване на възрастта при повечето хора. Пациентите с деменция срещат затруднения при поне две от следните дейности:

  • комуникация и говор
  • концентрация
  • запаметяване и спомняне на събития, които са се случили наскоро
  • ясна преценка
  • визуално възприемане на света – затруднения при разпознаване на различни цветове или виждане на неща, които не съществуват.

Пациентите с деменция съобщават, че с времето симптомите им се влошават, те все по-често забравят най-обикновени неща, като имената на близките си или какво са правили преди половин час. Те често задават едни и същи въпроси, взимат недобри решения и занемаряват личната си хигиена.

Най-честата причина за деменция е болестта на Алцхаймер. Други причини за развитие на деменция са болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън, инсулт, някои инфекции като ХИВ например, увреждане на кръвоносните съдове на мозъка или депресия.

Какво представлява болестта на Алцхаймер?

Алцхаймерът е форма на деменция, както споменахме вече и засяга 60 до 80% от пациентите с деменция. Това заболяване има склонността да влошава своя ход с времето и обикновено засяга хора на възраст над 65 години. За момента няма открито лечение за Алцхаймер.

Заболяването се развива поради натрупване на белтъчни субстанции в мозъка, в резултат на което се блокират нервните сигнали и се увреждат нервните клетки. В началото на заболяването пациентите съобщават само за леки паметови загуби, но с времето състоянието им се влошава. За тях става все по-трудно да водят смислен разговор или да изпълняват ежедневните си дейности. Пациентите често са объркани, наблюдават се промени в настроенията и дори агресивност. За да се прецени дали наистина се касае за болест на Алцхаймер се налага да бъде извършен ядрено-магнитен  резонанс, за да се установят степента на мозъчните увреждания.

Характерното за болестта на Алцхаймер е, че веднъж открито заболяването няма как да спрем неговият ход, докато при другите видове деменция в зависимост от причината прогресията на заболяването може да бъде забавена и дори състоянието на пациентите може да се подобри за известен период от време.

Прочетете за:
Видове деменция
Болест на Алцхаймер