Начало / Психично здраве / Каква е разликата между тревожността и стреса?

Каква е разликата между тревожността и стреса?

апр. 19, 2016

тревожност

Стресът и тревожността са човешки емоции, които най-често се свързват с негативни преживявания. Много често хората бъркат чувството на стрес с тревожност. Истината е, че между тези две състояния има различия.

Стресът най-често се усеща, когато изпитваме някакви затруднения в живота си, като например проблеми в работата или други задачи, които ангажират силно вниманието ни и водят до притеснение. С всички стресови фактори, които ангажират ума ни, понякога е трудно да определим как точно се чувстваме и по-важното какво ниво на стрес изпитваме.

Тревожността е общо чувство на безпокойство, което пациентът изпитва най-често спрямо бъдещо събитие. Когато тревожността настъпва много често и разстройва живота на пациентите, тогава се говори за тревожно разстройство. Тревожността често се съпътства от чувство на обреченост и надвиснала беда, страх и безпокойство. По-често тревожността се дължи на неясна причина.

Някои от нещата, по които стресът и тревожността си приличат и едновременно с това се раазличават са:

  • Стресът и тревожността имат подобни физически симптоми

При стресови ситуации или когато изпитваме тревожност, поради някаква причина най-често сърдечната ни дейност се ускорява, започваме да дишаме учестено и мускулите ни се напрягат. В случаите, в които тревожността преминава в паник атака се наблюдават и други симптоми като главоболие, топли вълни, стягане в гръдната област.

  • Причините за стрес и тревожност са различни

Специалистите отбелязват, че при стрес причината за това състояние е известна на пациента. При тревожност обаче пациентите често не знаят каква е точната причина за тяхната тревожност.

  • Често тревожността се предизвиква от страх

При тревожността страхът от различни дейности или социални ситуации се преобразува в неприятни чувства и пациентите избягват тези дейности, което допълнително влошава тяхното състояние.
Много често колкото повече пациентите се опитват да избягат от ситуациите, които ги плашат те се изпълват с тревожност и не успяват да вършат дори обикновени ежедневни дейности. Специалистите съветват в такива ситуации те да се свържат със специалист, който да им помогне да се справят със страховете си постепенно.

  • Стресът най-често се причинява от ситуации, които не зависят от нас

Когато става въпрос за стрес вие най-често знаете какво го причинява – дали ще е някакъв срок, който гоните или децата, които се карат непрекъснато помежду си и търсят вашето внимание. Специалистите съветват пациентите да не се опитват да решат всички стресови ситуации наведнъж.

  • Много често пациентите бъркат стрес с тревожност и обратно

Стресът и тревожността се категоризират с различни чувства. При стресът пациентите най-често изпитват чувство на неудовлетвореност и изнервеност. Когато страдат от тревожност пациентите се оплакват от страх и безпокойство. Въпреки това много често хората бъркат двете понятия и ги използват като взаимнозаменяеми термини, въпреки че това не е така. Ключовият момент в разликите между стрес и тревожност е факта, че при стрес пациентите знаят, че могат да се справят със стресиращата ситуация, докато при тревожност те имат чувството на безпомощност.