Начало / Психично здраве / Физически симптоми при психични заболявания

Физически симптоми при психични заболявания

дек. 1, 2017

психични заболявания

Хората са казали, че когато мозъкът страда, тялото го показва и има известна истина в това твърдение. Психичните проблеми могат да засегнат вашето здравословно състояние по негативен начин, а понякога обострянето на хронично заболяване може да причини психичен проблем, като депресия например.

Проучвания са доказали, че психичните заболявания се проявяват с най-различни физически симптоми. Освен това промените в поведението, които настъпват в резултат на проблемите с психиката могат да повлияят на общото здравословно състояние на пациента.

Ето и някои физически симптоми, които могат да се дължат на психично заболяване:

Затлъстяване

При пациентите с биполярно разстройство и шизофрения има повишен риск от затлъстяване. Според учените това се дължи на факта, че хората, страдащи от тези заболявания имат склонност да водят по-заседнал начин на живот и да се хранят нездравословно. Но мнението на някои лекари е, че и медикаментите, които приемат за справяне с психичното заболяване могат също да бъдат предразполагащ фактор за затлъстяване.

Умора

Хората, които се борят с психично заболяване често съобщават, че се чувстват тъжни и депресирани. Но често тъгата е съпроводена с чувство на лесна уморяемост и липса на енергия за изпълнение на ежедневните дейности.

Хронични болежки

Тези леки и понякога пренебрежими болежки, които изпитваме от време на време могат да се дължат и на някакъв психичен проблем. Когато те са постоянен спътник в ежедневието според учените има три пъти по-висок риск да развиете и някакво психично заболяване. От друга страна според лекарите при пациентите, страдащи от депресия има значителен риск след време да започнат да страдат от хронични болки в различни части на тялото.

Гадене

Понякога чувството за гадене може да е сигналът на вашето тяло, че нещо във функционирането на мозъкът ви не е както трябва. Мнението на някои учени, че пациентите, които често се оплакват от позиви за гадене е възможно да страдат от тревожно разстройство или депресия и е добре първо да бъде оценено психичното им състояние преди да се предписват медикаменти за справяне с гаденето.

Загуба на тегло

Пациентите, страдащи от депресия или тревожно разстройство често се оплакват от загуба на тегло без да са полагали целенасочени усилия в тази посока. В основна степен този симптом се дължи на факта, че те губят удоволствието от храненето, което преди са изпитвали. Освен това според учените при депресия се нарушава хормоналният баланс, включително и на хормоните, които са свързани с чувството за глад и ситост.

Кожни проблеми

Проучване проведено в Норвегия е доказало, че има връзка между понижените нива на омега-3 мастни киселини, депресията и екземата. Въпреки това причината, поради която депресия или тревожно разстройство може да причини екзема или обостряне на акне според повечето лекари е повишеното отделяне на стресовия хормон кортизол в тялото на тези пациенти. Един от негативните ефекти, които настъпва в нашето тяло при повишена секреция на кортизол е повишеното отделяне на себум от мастните жлези на кожата и лесното й омазняване.

Последни публикации