Начало / Психично здраве / Страх от инжекции – трипанофобия

Страх от инжекции – трипанофобия

юли 26, 2016

инжекции

Трипанофобията е страх от игли и инжекции. Това е напълно реална фобия, която засяга между 3,5 и 10% от населението на света. Децата и много възрастни хората се страхуват от инжекции, но при трипанофобия дори само мисълта за поставяне на инжекция кара пациентите да са силно тревожни.

В по-тежките случаи на този вид фобия избягването на инжекциите, дистреса и тревожността, които изпитват пациентите може да наруши тяхното здравословно състояние.

Какви са причините?

Преди да се обсъдят причините за трипанофобия трябва да се разграничи този вид фобия от нормалния детски страх от игли. Плачът и неспокойството преди поставяне на инжекция са нормални реакции при децата. При възрастни обаче фобията може да доведе до поведенчески проблеми и симптоми на тревожно разстройство.

Едва ли има човек на когото да му е приятно поставянето на инжекция. При пациентите с трипанофобия причината за техния страх може да бъде някакъв неприятен спомен, свързан с тяхната първа инжекция.

Родителите и близките могат да станат причина за вменяването на страх от инжекции на техните деца. Ако някой в обкръжението на детето показва своя страх от игли то може също да започне да се страхува и да развие трипанофобия.

Какви са симптомите?

Симптомите при това състояние могат да бъдат физически или психически:

  • ускоряване на пулса и покачване на кръвното налягане
  • задух, изсъхване на устата, треперене и гадене
  • паническа атака
  • загуба на съзнание при вида на игли.

Какви са възможните начини за лечение?

Както и при другите видове фобии и при тази се налага постепенна десензибилизация. Това означава постепенно пациентите да се сблъскват с игли и инжекции, за да овладеят тревожността, която съпровожда тяхната фобия. Това лечение е по-добре да бъде ръководено от специалист психотерапевт.

Поведенческата терапия е друг начин пациентите да се справят със своите негативни емоции, свързани с иглите и инжекциите. Една от стратегиите, които могат да помогнат е те да запишат на лист какви мисли им минават през ума, когато видят игли и да ги превърнат в позитивни такива.

Друга много добре повлияваща терапия при лечение на фобии е хипнотерапията. При нея пациентът трябва да изпадне в състояние на дълбока релаксация, за да могат да се потърсят корените на неговата фобия.