Начало / Психично здраве / Тревожността може да предизвика диария

Тревожността може да предизвика диария

май 28, 2020

диарията при тревожност

Тревожността е психично състояние, което може да бъде съпроводено от редица симптоми. Тя се отразява на начина, по който се чувстваме и заедно с тревожността може да изпитваме страх или нервност, например. Освен това обаче могат да се проявят и някои физически симптоми, като раздразнен стомах, включително и диария.

На какво се дължи диарията при тревожност?

Когато човек е нервен и разтревожен мозъкът отделя редица химични вещества и хормони. Те могат да навлязат в храносмилателния тракт и да променят баланса на чревната флора,. Това от своя страна би могло да доведе до химичен дисбаланс и като резултат диария.

Друго обяснение за връзката между тревожността и диарията е факта, че при тревожност се променя начина, по който мозъкът обработва информацията от висцералните нерви (тези разположени в стомаха и червата). В резултат на това е възможно да настъпи гастроинтестинална дисфункция и приете храна да премине много по-бързо през стомашно-чревния тракт и да се развие диария.

Тревожност и синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво е състояние, при което човек може често да изпитва някои от следните симптоми:

  • дискомфорт или болка в корема
  • подуване
  • чести епизоди на диария.

Въпреки, че учените са на мнение, че тревожността директно не причинява синдром на раздразненото черво, съществува възможността тревожността да влошава оплакванията на пациентите.

От друга страна синдромът на раздразненото черво би могъл да засили тревожността при някои пациенти. Някои започват да се притесняват, че могат да изпитат епизоди на диария, докато са навън сред хора и това да промени по някакъв начин поведението им и да повиши тревожноста им.

Какво би могло да бъде лечението при тревожност и диария?

Ако подлежащата причина за диарията е тревожност, нейното овладяване би спомогнало и за облекчаване на симптомите. Някои примери за възможно методи за справяне са:

– Избягване на храни, които могат да разстроят стомаха – при тревожност е добре да ограничите консумацията на кофеин, пикантни храни и храни със съдържание на лактоза.

– Психотерапия – терапията със специалист може да помогне на човек да установи какви са причините за тревожност и да си изгради механизми за справяне. Една от възможностите е когнитивно-поведенческата терапия.

– Техники за релаксация – може да използвате методи за релаксация, като медитация, йога, тай-чи, които да спомогнат за овладяване на тревожността.

– Правилен хранителен режим – за да се избегне диарията и въобще стомашни проблеми е добре да имате балансиран хранителен режим с прием на всички нужни хранителни вещества и да приемате достатъчно течности.