Начало / Психично здраве / Увреждане на паметта – кои са най-честите причини?

Увреждане на паметта – кои са най-честите причини?

фев. 23, 2018

памет

На всеки се случва от време на време да забрави къде е оставил ключовете за вкъщи. Ако обаче ситуациите, в които паметта ви изневерява стават все по-чести, това може да е признак за някакво подлежащо заболяване. В голям процент от случаите причината за увреждане на паметта не е деменция или болест на Алцхаймер, а някое от следните състояния, които могат да бъдат съпроводени и с отслабване на паметта:

Хроничен стрес

Хроничният стрес се отразява негативно върху всички аспекти на нашето здраве. Дори и за по-кратки срокове стресът започва да влияе негативно върху паметта, поради недостатъчния сън, влошеното хранене или липсата на физическа активност.

Хроничният стрес излага мозъкът и тялото на действието на някои стресови хормони, като кортизол например. В резултат на това могат да пострадат някои зони на мозъка – хипокамп, амигдала (ядра в мозъка) и префронтален дял на мозъка.

Злоупотреба с алкохол

Почти всеки човек в някакъв момент от живота си е прекалявал с алкохола и със сигурност знаете колко неприятни са последиците от това действие. Един от негативните ефекти, които има върху нашето тяло голямото количество алкохол е краткотрайното увреждане на паметта.

Депресия

Според учените депресията може да бъде една от причините за увреждане на паметта. Проучвания свързват отрицателното емоционално състояние на човек, което може да се дължи най-често на депресия, тревожност или стрес с краткосрочно увреждане на паметта, способността за фокусиране и вземане на решения.

Прием на медикаменти

Приемът на някои медикаменти без лекарско предписание би могло да увреди паметта. Медикаменти, за които се знае, че влияят негативно върху способността ни за запеметяване са: антихистамини, седативи, сънотворни средства, антидепресанти, обезболяващи и др.

Хронично недоспиване

Едва ли е учудващ фактът, че сънят и паметта вървят ръка за ръка. Ако страдате от някакво нарушение на съня, като сънна апнея например, нарушеният приток на кръв и кислород към мозъка определено ще се отрази негативно върху паметта ви и способността ви за вземане на решения.

Заболявания, при които има увреждане на паметта

Освен при болестта на Алцхаймер, паметта може да бъде увредена при редица други заболявания, като например:

  • травми на главата – при силен удар върху главата може да се увреди мозъка и да причини загуба на краткотрайната или на дълготрайната памет.
  • инсулт – при инсулт се нарушава кръвоснабдяването на мозъка и често настъпва загуба на краткотрайната памет.
  • мозъчен тумор – способността за обработка на информация и запаметяване може да бъде засегната от мозъчен тумор. Освен това паметта може да бъде увредена и при лечението на тумора, например при химиотерапия, лъчелечение, оперативно лечение.
  • хипертиреоидизъм
  • инфекции – енцефалит, сифилис, туберкулоза, ХИВ
  • дефицит на витамин В12
  • ниска кръвна захар (хипогликемия)
  • болест на Паркинсон
  • епилепсия
  • хиперкалциемия.