Начало / Психично здраве / Умерено когнитивно нарушение

Умерено когнитивно нарушение

ян. 9, 2019

умерено когнитивно нарушение

Всеки от нас знае, че с напредването на годините настъпва постепенно влошаване на паметта. Започваме да забравяме името на някого, с когото сме се запознали наскоро, къде сме оставили ключовете за колата или коя дата е днес. Ако забележите, че тези пропуски в паметта стават по-чести е възможно да страдате от умерено когнитивно нарушение.

Умереното когнитивно нарушение представлява лек спад на способностите за запаметяване. Този проблем е забележим за хората, които страдат от подобно нарушение и техните близки.

Лекарите не приемат умереното когнитивно нарушение за форма на деменция, защото не повлиява сериозно върху ежедневните дейности на пациентите или способността им да функционират самостоятелно. Приблизително 10 до 20% от всички хора на възраст над 65 години страдат от подобно нарушение на паметта.

Какви са симптомите при умерено когнитивно нарушение?

Умереното когнитивно нарушение се състои от две широки категории симптоми. Първата категория основно засяга паметта. Например забравяне на определени детайли от ежедневието, като час за лекар или трудности при назоваване на името на близък приятел. Това увреждане на паметта се нарича амнестично умерено когнитивно нарушение.

Втората категория симптоми са свързани с процеса на мислене, като планиране и завършване на задачи или правилно преценяване на опасна ситуация. Този вид нарушение е известно като неамнестично умерено когнитивно нарушение.

И двата вида симптоми могат да се проявят при един и същ пациент.

Какви са причините за умерено когнитивно нарушение?

Причините за това увреждане на паметта все още не са напълно изяснени. Последните проучвания по проблема сочат, че то може да се дължи на мозъчни увреди, подобни на тези, които настъпват при болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Към тези увреди спадат:

  • намален приток на кръв към мозъка
  • увреди в резултат на множество малки инсулти
  • смаляване на участъци от мозъка, свързани със запаметяването
  • образуване на бета-амилоидни плаки в различни части на мозъка

Как се диагностицира умереното когнитивно нарушение?

Няма разработен специфичен тест точно за това увреждане на паметта. Вашият лекуващ лекар ще трябва да прецени дали се касае за умерено когнитивно нарушение на база на симптомите, които имате. Много лекари поставят диагноза, използвайки панел от критерии, разработени от международни експерти по проблема. Този панел включва следните критерии:

  • Пациентът има проблеми с паметта или други мисловни процеси – възможно е той да съобщава за проблеми с паметта, планирането на дейности или следването на инструкции.
  • Спад на паметовите възможности с времето – внимателен преглед на медицинската документация на пациента може да разкрие влошаване с времето на възможностите за запаметяване.
  • Изследването на менталния статус разкрива умерено увреждане на паметта
  • Изследванията и тестовете, които са извършени при пациента не индикират по-сериозно заболяване, като деменция или болест на Алцхаймер.

Какво е лечението?

До момента няма разработени медикаменти, които да се предписват специално за умерено когнитивно нарушение. В последните години обаче се извършват множество проучвания в тази насока. Учените се опитват да разкрият, които са причините, които се крият зад това увреждане на паметта и се опитват да открият терапия, която да спре прогресията и да не позволи да се стигне до деменция.