Начало / Психично здраве / Апатията е ранен белег на деменция

Апатията е ранен белег на деменция

апр. 18, 2014

Апатията е състояние, което се характеризира с безразличие, липса на емоции и ентусиазъм. Повечето хора, които са изпитвали апатия казват, че нямат мотивация да извършват каквото и да е действие.

Появата на апатия при възрастни хора, които не са депресирани може да бъде белег на дегенеративни промени в мозъка, показва ново проучване, публикувано в сп. Неврология.

Холандски учени са провели проучване сред над 4300 човека на средна възраст 76 години, които не са имали деменция. Всички участници са били подложени на ядрено-магнитен резонанс за измерване на обема на сивото и на бялото мозъчно вещество. След това са им били задавани въпроси, целящи установяването на симптоми на апатия, като липса на емоции, на енергия, загуба на интерес към извършването на дейности, които преди са били любими.

Резултатите от проучването са показали, че хората с два или повече признаци на апатия са имали 1.4 % по-малък обем на сивото мозъчно вещество и 1.6 % по-малък обем на бялото мозъчно вещество, в сравнение с участниците, които не са имали апатия.
Сивото мозъчно вещество се свързва с паметта и емоциите, докато бялото мозъчно вещество осъществява връзката между различни мозъчни структури.

Според авторите на проучването са необходими още по-задълбочени изследвания, които да потвърдят резултатите от това проучване.

Ранното установяване на симптоми на апатия при възрастни хора може да помогне на лекарите да открият хора с повишен риск от развитие на деменция.

Прочетете за:
Видове деменция